Φορολογικές δηλώσεις 2022: Στα 1.202 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών
Από τις 5,4 εκατομμυρια δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 34,22% είναι χρεωστικές, ήτοι 1.870.540 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 2,25 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2021. Το 52,67% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν το 13,58% των φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.
Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 1.202 ευρώ.
Να σημειωθεί πως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών είχαν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.
Οι λογιστές τονίζουν μεταξύ άλλων πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας και πως ως επάγγελμα που έρχεται σε καθημερινή επαφή με πλήθος κόσμου, οι φοροτεχνικοί δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστοι.
Οι αναφορές λογιστών ανά την Ελλάδα που νοσούν αυξάνονται καθημερινά με ανησυχητικούς ρυθμούς. Υπάρχουν δε γραφεία που έχουν αποδεκατιστεί από την ασθένεια. Γραφεία που έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν κλειστά για αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες. Φυσικά, όλες οι εργασίες αυτών των λογιστών δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν.
Και οι λογιστές σημειώνουν ακόμη πως αν και οι φορολογικές δηλώσεις είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους.
Αυτά αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, ειδικά, άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ούτε email, ούτε εξοικείωση με την τεχνολογία που διαπληκτίζονται για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει την κάθε αίτηση, θεωρώντας δεδομένο ότι από την στιγμή που γίνονται με τους κωδικούς taxis, η ευθύνη αυτή πέφτει στους λογιστές.