Τα σενάρια για τις πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου
Λύση στο πρόβλημα της πρόωρης συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Δημόσιο προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 έως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησής τους. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο ΝΣΚ.
Το υπουργείο Εργασίας έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (και αναμένει ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης) που δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο.
Αυτό μεταφράζεται σε περιορισμό σε κάθε προοπτική πρόωρης συνταξιοδότησης στον Δημόσιο Τομέα πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Με τη γνωμοδότησή του, δεν θα αποδέχεται τη συνταξιοδότηση από το 55ο έως το 60ό έτος ηλικίας, για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την εργασία τους μετά την 1.1.2022. Αντίθετα, η βάση για μειωμένη σύνταξη οριοθετείται το 62ο έτος ηλικίας, όπως έχει καθοριστεί από νομοθετικές παρεμβάσεις ήδη από το 2015.
Στο οικονομικό επιτελείο πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος της ομάδας των δημοσίων υπαλλήλων που η συγκεκριμένη γνωμοδότηση αφορά, αλλά και να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα, προς την κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης ασφαλισμένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι εκπαιδευτικοί που με τη νέα διαδικασία τον Φεβρουάριο υπέβαλαν παραιτήσεις και θα αποχωρήσουν για σύνταξη τον Αύγουστο. Επισημαίνεται ότι κυρίως γυναίκες επέλεξαν να βγουν με διατάξεις μειωμένης κλείνοντας φέτος τα 56 ή 58 και θεωρείται βέβαιο ότι η συνταξιοδότησή τους θα προχωρήσει κανονικά με βάση τη ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η έκδοση υπουργικής απόφασης ή κατάθεση τροπολογίας που θα καλύπτει τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι υπέβαλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και μπορεί να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια.
Ειδικότερα η λύση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η έξοδος με τα όρια των 56 και 58 ετών σε όσους υπέβαλαν παραιτήσεις συμπληρώνοντας τις ηλικίες των 56 και 58 ετών το 2022, με το σκεπτικό ότι κατά την πάγια ασφαλιστική πρακτική αναζητείται η συμφερότερη επιλογή για τον ασφαλισμένο.