Οι 56 μήνες που άλλαξαν την Alpha Bank, η στήριξη σε 6.800 εργαζομένους της Πειραιώς και η Nat West

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι 56 μήνες που άλλαξαν την Alpha Bank, η στήριξη σε 6.800 εργαζομένους της Πειραιώς και η Nat West
3'

Ο άθλος της Alpha Bank

Έναν πραγματικό άθλο πέτυχε η Διοίκηση της Alpha Bank τους τελευταίους 56 μήνες, καθώς σε μηναία βάση μείωνε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας κατά 466 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση. Έτσι, σήμερα η τράπεζα διαθέτει πλέον μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να διαμορφώνεται πλέον στο 8,2%, η τράπεζα έχει γυρίσει πλήρως σελίδα στο θέμα της μείωσης των «κόκκινων δανείων». Η πρόοδος επιβεβαιώνεται από τη συντριπτική διαφορά του δείκτη, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2017, βρισκόταν στο 51,7%, με συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 29,3 δισ. ευρώ και σήμερα έχει μειωθεί κατά 89%, στα 3,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 56 μήνες τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας μειώθηκαν αθροιστικά κατά 26,1 δισ. ευρώ!

Η Hellenic Post Credit

Αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να εγκρίνει την απορρόφηση της Hellenic Post Credit υπέβαλε η Eurobank. Η Hellenic Post Credit ιδρύθηκε το 1990 με την επωνυμία Interamerican Cards και αργότερα μετονομάστηκε σε Bestline Cards. Από το Φεβρουάριο του 2009, λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Πιστώσεων, χορηγώντας πιστώσεις και δάνεια σε φυσικά πρόσωπα. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε αποκτήσει ποσοστό στην Hellenic Post Credit, συμμετοχή που πέρασε αργότερα στην Eurobank. Η τελευταία στις 29 Απριλίου 2022 αποφάσισε να απορροφήσει την Hellenic Post Credit με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού 31.12.2021. Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης έχει ήδη εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιρειών και έχει αναρτηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Για να ολοκληρωθεί η συγχώνευσή θα απαιτηθεί η έγκριση της της Τράπεζας της Ελλάδος και εν συνεχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί πως στις 31.12.2021 η Hellenic Post Credit είχε αρνητική καθαρή λογιστική θέση κατά 16,8 εκατ. ευρώ.

Έκτακτη ενίσχυση

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα λάβουν μέσα στο Σεπτέμβριο σχεδόν 6.800 εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό προβλέπει η Επιχειρησιακή Σύμβαση που συνομολόγησαν ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ) και η Διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος για την περίοδο 2022-2024. Η εν λόγω έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί για την κάλυψη μέρους των αναγκών που δημιουργούνται από τον ιστορικά αυξημένο πληθωρισμό. Η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο ως καθαρό ποσό με τη μορφή διατακτικών αγοράς ως εξής: 360 ευρώ για εργαζόμενους με ετήσιες μικτές αποδοχές ως 22.400 ευρώ, 240 ευρώ για εργαζόμενους με ετήσιες μικτές αποδοχές από 22.400,01 ως 26.600 ευρώ και 150 για εργαζόμενους με ετήσιες μικτές αποδοχές από 26.600,01 ως 30.000 ευρώ. Η ενίσχυση αφορά περί το 80% των 8.500 εργαζόμενων στην τράπεζα, ήτοι περίπου 6.800 εργαζομένους.

Η National Westminster

Θα μείνουμε στην Τράπεζα Πειραιώς και θα επιστρέψουμε 23 χρόνια πίσω, όταν η τότε μικρή, αλλά φιλόδοξη τράπεζα, απορρόφησε τα στοιχεία ενεργητικού-παθητικού της National Westminster (Nat West) στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο είχε προβλεφθεί μια ευνοϊκή διευθέτηση για τους «παλιούς» εργαζομένους της Nat West, ήτοι εκείνους που δούλευαν στην τράπεζα πριν την 31η Δεκεμβρίου 1991. Η πρόβλεψη αυτή προέβλεπε πως σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή θανάτου, θα λαμβάνουν το 100% της νόμιμης αποζημίωσης του Ν. 2112/1920. Τα μνημόνια και ο Ν. 4093/2012 έβαλαν «οροφή» στις αποζημιώσεις αυτές, ωστόσο ξανά για τους παλιούς εργαζόμενους από τη πρώην Nat West προβλέφθηκε πως θα λαμβάνουν το 100% της νόμιμης αποζημίωσης σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή θανάτου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή