Bloomberg: Τουλάχιστον μία έξοδος από το ευρώ το 2012

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη διατήρησης της ευρωζώνης των 17, σύμφωνα με δημοσκόπηση «Global Poll» του πρακτορείου Bloomberg.

Στην έρευνα απάντησαν 1.253 αναλυτές, επενδυτές και χρηματιστές, οι οποίοι είναι συνδρομητές του πρακτορείου. Σε ποσοστό 57% προβλέπουν ότι μέσα στο 2012 μία τουλάχιστον χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες πιθανότητες γι' αυτό, η Ελλάδα.

Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ συνιστά μία μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, εκφράζοντας φόβους ότι η Ισπανία, χώρα με το τέταρτο μεγαλύτερο ΑΕΠ στην ευρωζώνη, οδεύει προς την χρεοκοπία.

Οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες αναμένουν κοινωνικές αναταραχές στην ευρωζώνη κατά το ερχόμενο χρονικό διάστημα, αριθμός που αποτελεί αύξηση 28 ποσοστιαίων μονάδων από το 56% που είχε προβλέψει ταραχές σε αντίστοιχη ψηφοφορία, που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου και αντανακλά τις ανησυχίες των χρηματαγορών που απορρέουν από τη μετεκλογική πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, την εκλογή Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας και την εντυπωσιακή αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας.