Άπιαστο όνειρο: Ένας βασικός μισθός για ένα σπίτι έως 70 τετραγωνικά στην Αθήνα

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των ενοικίων των ακινήτων στην ελληνική πρωτεύουσα, με νέους και νέες που επιχειρούν να μείνουν μόνοι τους, είτε να δυσκολεύονται εξαιρετικά να τα βγάλουν πέρα είτε να αναστέλλουν την έξοδο από την πατρική κατοικία για αργότερα, αφού και τα εισοδήματα δεν αυξάνονται με αντίστοιχο τρόπο.

Για ένα νέο ζευγάρι που αναζητά μια κατοικία 50 έως 70 τετραγωνικών, η τιμή κυμαίνεται περίπου στο ύψος ενός βασικού μισθού. Συνυπολογίζοντας την τιμή του ρεύματος, της θέρμανσης και των κοινοχρήστων σε πολλές περιπτώσεις, το εγχείρημα φαντάζει για πολύ κόσμο ως «όνειρο».

Σε τέσσερις περιοχές της Αθήνας, το Παγκράτι, το Χαλάνδρι, την Καλλιθέα και την περιοχή του Ζωγράφου, τις οποίες ερευνήσαμε, οι τιμές ενοικίασης των ακινήτων για σπίτια 50-70 τ.μ. διαμορφώνονται περίπου στα 8 με 10 ευρώ ανά τετραγωνικό. Δηλαδή για ένα σπίτι 60 τετραγωνικών, η τιμή ενοικίασης είναι περίπου στα 500 ευρώ. Φυσικά η τιμή εκτοξεύεται αναλόγως αν το σπίτι είναι καινούργιο ή ανακαινισμένο και αν διαθέτει οικιακό εξοπλισμό όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.

Καλλιθέα

Ας πάρουμε όμως μία - μία τις περιοχές. Η Καλλιθέα εμφανίζει παραδοσιακά μεγάλη διαθεσιμότητα από μικρά σπίτια. Παράλληλα οι γύρω περιοχές, όπως η Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο, είναι πολύ πιο ακριβές, ενώ η αγορά αλλάζει τελείως στα Νότια Προάστια. Η Καλλιθέα λοιπόν ως μια περιοχή όχι και τόσο μακριά απ’ το κέντρο της Αθήνας και ως μια κάποια λύση για όσους δεν καταφέρνουν να βρουν ένα σπίτι εγγύτερα στο κέντρο της πόλης, χωρίς να αδειάζει εντελώς το πορτοφόλι τους, έχει αρχίσει να συσσωρεύει υποψήφιους ενοικιαστές, με την τιμή προσφοράς ενός ακινήτου 50 έως 70 τετραγωνικών να διαμορφώνεται στα 8 με 9 ευρώ. Αν δε, το σπίτι είναι ανακαινισμένο, τότε η τιμή σκαρφαλώνει ακόμα και πάνω από τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό. Για ένα διαμέρισμα 73 τμ στην Καλλιθέα, κατασκευής του 1968 στον 4ο, χωρίς θέρμανση, το ενοίκιο θα διαμορφωνόταν στα 450 ευρώ, δηλαδή κάτι περισσότερο από 6 ευρώ το τετραγωνικό.

Παγκράτι

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στο Παγκράτι. Συγκεκριμένα στην περιοχή φέρεται να υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε σπίτια 50 έως 70 τετραγωνικών. Από την άλλη, η αύξηση της τιμής της βενζίνης αλλά και η ανάγκη να βρίσκεται κανείς κοντά στο κέντρο της αθήνας, έχουν φέρει τα τελευταία χρόνια με αυξανόμενο ρυθμό ενοικιαστές προς το κέντρο. Έτσι η ζήτηση, είναι υψηλή, με την τιμή να διαμορφώνεται γύρω στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ένας επίσης παράγοντας που παίζει ρόλο για τις υψηλές τιμές ενοικίων στην περιοχή είναι και η στροφή των ιδιοκτητών από τη μακροχρόνια στη βραχυχρόνια μίσθωση. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 20%, σε σχέση με τις τιμές προ τριετίας. Αγγελία την οποία βρήκαμε για ενοικίαση σπιτιού 70τμ, σε πολυκατοικία του 2008, σε κεντρικό σημείο του Παγκρατίου, ενεργειακής κλάσης Α, με κουφώματα αλουμινίου, πόρτα ασφαλείας αλλά χωρίς μέσο θέρμανσης πέραν του κλιματισμού, το ενοίκιο θα διαμορφωνόταν στα 700 ευρώ ήτοι 10 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η περιοχή του Ζωγράφου αποτελεί μια συνοικία με σταθερά μεγάλη ζήτηση. Πολλοί φοιτητές συρρέουν στην περιοχή προκειμένου να βρίσκονται κοντά στις πανεπιστημιουπόλεις, με τη συνεχή ζήτηση αλλά και την διαθεσιμότητα σπιτιών στην περιοχή, να θέτουν τις τιμές μίσθωσης των ακινήτων στα 8 με 10 ευρώ το τετραγωνικό. Ωστόσο διαμέρισμα σε πρώτο όροφο νεόδμητης πολυκατοικίας, περίπου 70 τετραγωνικών, με χώρο στάθμευσης, πλησίον του πάρκου Ζωγράφου θα ανερχόταν στα 800 ευρώ.

Ανεβαίνοντας τώρα στα βόρεια προάστια και εξετάζοντας τις τιμές στο Χαλάνδρι, θα παρατηρήσει κανείς ότι η γειτονιά αυτή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πρωταθλήτρια στα βόρεια προάστια. Αυτό εξηγείται, καθώς η περιοχή διαθέτει σταθμό μετρό, μεγάλη αγορά, πλήθος καταστημάτων εστίασης ακόμα και ποδηλατόδρομο. Το Χαλάνδρι επίσης δεν έχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε σπίτια 50 έως 70 τετραγωνικών, ενώ αρκετά είναι εκείνα που έχουν διαμορφωθεί και αυτά σε βραχυχρόνιας μίσθωσης, οπότε τα εκμεταλλεύονται με την ημέρα οι ιδιοκτήτες. Η πρακτική αυτή έχει φυσικά ως αποτέλεσμα η έτσι κι αλλιώς μικρή ποσότητα ακινήτων προς διάθεση, τώρα να είναι ακόμα μικρότερη.

Το Χαλάνδρι είναι επίσης μια περιοχή που οι τιμές διαμορφώνονται γύρω στα 10 ευρώ το τετραγωνικό συναντάμε τιμές σπιτιών που αγγίζουν τα 10 ευρώ το τετραγωνικό. Πλέον λόγω σπανιότητας εύρεσης προς ενοικίαση κατοικίας, αναγκάζεται κάποιος να δώσει ακόμα και παραπάνω για να νοικιάσει ένα σπίτι, ειδικά στην περίπτωση που αυτό είναι καινούργιο. Σπίτι περίπου 60 τετραγωνικών που επισκεφτήκαμε στο Χαλάνδρι, σε παλιά πολυκατοικία, με ένα υπνοδωμάτιο και ξεχωριστά σαλόνι και κουζίνα ανερχόταν στην τιμή των 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ζιάβρα, επικεφαλής των μεσιτικών γραφείων RE/MAX Properties Investment, ο οποίος και μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα το πως κινείται η αγορά στην Αθήνα, οι τιμές δεν αναμένεται να μειωθούν αισθητά. «Είναι πιθανό να δούμε στο μέλλον να διαμένουν άνθρωποι και μαζί σε ένα σπίτι για να μοιράζονται τα έξοδα όπου δεν ήταν στην ελληνική κουλτούρα. Επειδή η στέγαση θα είναι κάτι ακριβό, μπορεί κάποιος να προβαίνει και σε τέτοιες λύσεις. Πιθανόν σε κάποιες περιοχές να δούμε και κάποιες υποχωρήσεις τιμών, ενώ σε άλλες δεν θα δούμε καμία υποχώρηση», εκτιμά ο κ. Ζιάβρας.

Επίσης προσθέτει πως «αρχίζει ο κόσμος να γίνεται και λίγο πιο πρακτικός και επειδή δεν βγαίνει συχνά σου λέει τουλάχιστον να έχω έναν ωραίο χώρο, να ζω στο σπίτι μου. Αυτά ξέρετε είναι και απόρροια των lockdown του κορονοϊού όσοι δεν είχαν σωστές υποδομές στα σπίτια τους, ταλαιπωρήθηκαν πιο πολύ από άλλους. Πλέον υπάρχει μία άλλη θεώρηση να μπορώ να έχω καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Το να μένει κάποιος στο σπίτι είχε εντατικοποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από τη βαθύτερη οικονομική κρίση», εξηγεί.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα σπίτια θα κινηθούν σε μια λογική «ετοιμοπαράδοτου», δηλαδή σπίτι τύπου airbnb. Κυρίως ακριβά σπίτια, επιπλωμένα και με ηλεκτρικές συσκευές, στα οποία η μίσθωση θα γίνεται για 8 ή 9 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση η τιμή μπορεί να φτάσει και 15 ευρώ το τετραγωνικό.

Πρόσφατη έρευνα του Bloomberg υποστήριξε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων θυμίζει αρκετά φούσκα με.. άρωμα 2008. Σύμφωνα με τη μελέτη του πρακτορείου, η Ελλάδα δεν ξεφεύγει από την παγκόσμια τάση, λαμβάνοντας τη 18η θέση στην κατάταξη κινδύνου φούσκας.

Αναφορικά με τις αιτίες που έχουν εκτινάξει τις τιμές των ακινήτων ο κ. Ζιάβρας μας εξηγεί ότι δεν είναι απαραίτητα η ζήτηση που αυξήθηκε. Ως βασικός «φταίχτης» εμφανίζεται ο περιορισμός των διαθέσιμων προς μακροχρόνια ενοικίαση κατοικιών. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων επέλεξαν την κερδοφόρα λύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ σπίτια μικρών σχετικά τετραγωνικών όπως για παράδειγμα 60-70 τμ, πλέον δεν χτίζονται. Επίσης η έλλειψη της κουλτούρας συγκατοίκησης στην ελληνική κοινωνία αλλά και η ανάγκη να μειώσει κάποιος τον χρόνο που χρειάζεται για να πραγματοποιεί τις καθημερινές του δραστηριότητες έχουν αυξήσει τη ζήτηση στα μικρά σπίτια, ιδίως στις περιοχές του κέντρου.

«Θα πρέπει να δούμε πόσα ήταν τα διαθέσιμα ακίνητα πριν 4 και 5 χρόνια και πόσα είναι τώρα για να μπορούμε να αντιληφθούμε αν ο όγκος των ζητήσεων είναι μεγαλύτερος ή απλά μας φαίνεται μεγαλύτερος γιατί είναι λιγότερα τα διαθέσιμα σπίτια. Προσωπικά θα πίστευα ότι είναι κυρίως προς το δεύτερο. Είναι τα διαθέσιμα σπίτια σε συγκεκριμένες περιοχές που είναι high demand areas. Εκεί μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά θα γίνει μάχη για ένα διαμέρισμα», υπογραμμίζει ο κ. Ζιάβρας.

Στην περίπτωση των νεόδμητων κατοικιών, σημειώνει πως «αποτελούν κάποια μορφής πολυτέλεια πλέον. Για παράδειγμα αν πας στου Ζωγράφου ή στο Παγκράτι και έχεις και πάρκινγκ, η τιμή ξεφεύγει. Δηλαδή πρέπει να έχεις αρκετά χρήματα για να νοικιάσεις ένα νεόδμητο διαμέρισμα», επισημαίνει.

Συνυπολογίζοντας την άνοδο του κόστους ζωής, τους λογαριασμούς, το super market και τα λοιπά έξοδα, με το επίπεδο των τιμών στα προς ενοικίαση σπίτια να παραμένει υψηλο, κάποιος χρειάζεται περίπου έναν βασικό μισθό μόνο για ανελαστικά έξοδα. Οι τιμές των ακινήτων έλαβαν τα τελευταία χρόνια την ανιούσα αλλά αυτό δεν συνέβη ταυτόχρονα και στα εισοδήματα με τους κατοίκους της χώρας στην πραγματικότητα να χάνουν μέρος από την αγοραστική τους δύναμη. Για ένα νέο ζευγάρι λοιπόν, που επιθυμεί να μείνει σε ένα σπίτι 50 έως 70 τετραγωνικών, οι υποχωρήσεις θα πρέπει να είναι αρκετές.

Άλλωστε, η παράταση του «φοιτητικού» τρόπου ζωής, στην Αθήνα είναι γεγονός για τους νέους εργαζόμενους. Συχνά ξεπηδούν σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναδεικνύουν το πρόβλημα, ακόμα και με περιπαικτικό τρόπο αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σπίτια είτε πολύ λίγων τετραγωνικών είτε με σοβαρά ζητήματα που χρειάζονται άμεσης αντιμετώπισης, ενοικιάζονται με εξωφρενικά μισθώματα, με τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλεύονται την έλλειψη διαθεσιμότητας και τις υψηλές τιμές.

Πηγή: Cnn.gr