Επιδότηση καυσίμων: «Τρέχουν» οι πληρωμές για το Fuel Pass 2 – Ετοιμάζεται και η τρίτη φάση του
H επιδότηση καυσίμων φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβριο
Τα καύσιμα και η αυξημένη σε σχέση με το 2021 τιμή τους αποτελεί ένα από τα βασικά κεφάλαια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε διεθνές επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους.
Για το λόγο αυτό και με «σύμμαχο» τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και την συνεπακόλουθη θετική πορεία των εσόδων από την αρχή του 2022 στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν πολύ σοβαρά να προχωρήσουν και στην τρίτη εκδοχή της επιδότησης καυσίμων μετά τον Σεπτέμβριο οπότε και λήγει η κάλυψη του Fuel Pass 2.
H εικόνα των αιτήσεων, εξάλλου, τόσο για το Fuel Pass 1 όσο και για το Fuel Pass 2 – που εκτιμάται ότι θα είναι πιο αυξημένες σε σχέση με την πρώτη φάση της επιδότησης καυσίμων – δείχνουν ότι οι πολίτες «διψάνε» για μια τέτοια ενίσχυση μολονότι υπάρχουν και αυτοί που δεν αξιοποιούν τα χρήματα αυτά για πληρωμή καυσίμων αλλά για άλλους λόγους δεδομένου ότι το πρόγραμμα όπως έχει στηθεί δεν δεσμεύει τους δικαιούχους που θα ζητήσουν πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό.
Fuel Pass 2: «Τρέχουν» οι πληρωμές
Εντωμεταξύ από σήμερα αναμένεται να υπάρξει «βροχή» πληρωμών για το Fuel Pass 2 μετά την καθυστέρηση που καταγράφηκε σε σχέση με την πρώτη εκδοχή της επιδότησης καυσίμων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το Fuel Pass 2:
- Έχουν υποβληθεί συνολικά 1.544.633 αιτήσεις για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, και 581.087 για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας.
- Έως και χθες (09/08), είχαν εγκριθεί και αποσταλεί στις Τράπεζες για πληρωμή 333.010 αιτήσεις δικαιούχων, για το ποσό των 23.867.235 ευρώ.
- Εξ αυτών, οι 221.377 αιτήσεις δικαιούχων, αφορούν καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των 14.811.345 ευρώ.
- Με τη μορφή της άυλης χρεωστικής κάρτας, έως και χθες (09/08) είχαν αποσταλεί στις Τράπεζες 111.633 εγκρίσεις για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας,συνολικού ύψους 9.055.890 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι που έχουν επιλέξει να πάρουν τα χρήματα σε άυλη ψηφιακή κάρτα αντί του τραπεζικού τους λογαριασμού θα λάβουν επιπλέον 15 ευρώ.
Συγκεκριμένα επιδότηση βενζίνης έως 100 ευρώ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν ένα από τα παρακάτω οχήματα:
- Τρίκυκλο φορτηγό
- Επιβατικό δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ-Ταξί)
- Φορτηγό
- Δίκυκλο
- Επιβατικό
- Τρίκυκλο επιβατικό
- Ελκυστήρα
- Επιβατικό μικτό
Δικαιούχοι του Fuel Pass 2 είναι τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδων (45.000) ευρώ, μπορεί να αιτηθεί την οικονομικής ενίσχυσης.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να έχουν ήδη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση, πριν προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης, αφού λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2021. Όσοι δεν έχουν καταθέσει τη φορολογική δήλωση, βγαίνουν αυτομάτως εκτός συστήματος.
Fuel Pass 2: Τα στάδια της αίτησης
Η αίτηση κάθε πολίτη μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις:
- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ
- ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ
- ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ
- ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
- ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
- ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ
Η υποβολή των αιτήσεων στο vouchers.gov.gr για το Fuel Pass 2 συνεχίζεται ενώ η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Οι δικαιούχοι του Fuel Pass 2 υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet / myaade). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.
Εφόσον επιλέξει ως μέθοδο χορήγησης την «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στον οποίο ο αιτούμενος είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
Πού και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άυλη ψηφιακή κάρτα
H άυλη ψηφιακή κάρτα (η εγκατάσταση και χρήση της οποίας απαιτούν υποχρεωτικά την κατοχή smartphone που υποστηρίζει απαραιτήτως την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών ΝFC) χρησιμοποιείται σε POS σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, όπως οποιαδήποτε ανάλογη κάρτα, μέχρι 31/10/2022.
Η άυλη ψηφιακή κάρτα Fuel Pass ΙΙ δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού.
Αντίθετα, το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.
Αναλυτικά τα ποσά ενίσχυσης για τα καύσιμα
Υπενθυμίζεται πως η ενίσχυση στα καύσιμα αφορά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022 και ανέρχεται σε:
- 100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 85 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
- 80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 65 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
- 70 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 55 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
- 60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα 45 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό