Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα: Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο
Όπως υποστηρίζει στο νέο του βιβλίο ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, υπήρχαν όλες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις για δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας, για λανθασμένες προτεραιότητες και έλλειψη προσανατολισμού στην ενεργειακή πολιτική που τελικά οδήγησαν στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών στην χώρα μας.
Όπως υποστηρίζεται στο βιβλίο με τίτλο «Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα: Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο», το υψηλό ενεργειακό κόστος οφείλεται τόσο σε εξωγενείς όσο και σε ενδογενείς παράγοντες, που καθιστούν σήμερα την Ελλάδα αρνητική πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη σε όλες τις επιμέρους ενεργειακές αγορές (ηλεκτρισμό, πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου). Οι ενδογενείς παράγοντες προϋπάρχουν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας και αναδεικνύουν σημαντικές παθογένειες στην οργάνωση (και στελέχωση) της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής και την ανάγκη ανασχεδιασμού της σήμερα.
Προειδοποιήσεις
Άλλωστε ήδη από τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021 – πολύ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία – υπήρξαν προειδοποιήσεις για τις πολιτικές επιλογές όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της χώρας, για στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, για απουσία ρυθμιστικής εγρήγορσης και στιβαρής εποπτείας και για ατυχείς χειρισμούς στις εξωτερικές ενεργειακές μας σχέσεις, που προοιωνίζονταν αυξήσεις στις τιμές και ενεργειακή εξάρτηση.
Οι προειδοποιήσεις αυτές εντάθηκαν από το καλοκαίρι του 2021 με τη μορφή αναλύσεων, άρθρων γνώμης, επιστημονικής τεκμηρίωσης και πολιτικών παρεμβάσεων.
Στο βιβλίο «η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα: Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο», τον πρόλογο του οποίου υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για τη θωράκιση της κοινωνίας και της οικονομίας έναντι της ενεργειακής κρίσης, στο πλαίσιο «μιας νέας προοδευτικής πολιτικής ενέργειας που επιβάλλουν οι καιροί».
Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MSc in Energy Strategy, Law & Economics στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί επί εικοσαετία ως δικηγόρος σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Είναι μέλος του Δ.Σ, Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών, Νομικός Σύμβουλος και υπηρεσιακός Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Α.Ε και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της EUROGAS, της ένωσης 45 ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη.
Είναι μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και σύμβουλος του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε θέματα Ενέργειας & Ανταγωνισμού.