Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ – Έρχονται νέες φοροελαφρύνσεις
H θετική πορεία των φορολογικών εσόδων λύνει τα χέρια της κυβέρνησης αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Σημειώνεται πως το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου καταγράφηκε υπέρβαση 5.167 στα φορολογικά έσοδα, γεγονός που αυξάνει το δημοσιονομικό χώρο και ανοίγει το δρόμο για καινούριες παρεμβάσεις, που θα στοχεύουν στους πιο ευάλωτους και σε όσους πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μεταξύ των μέτρων στήριξης, είναι η απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα τους 2023, το fuel pass 3 η και ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας.
Επίσης εξετάζεται ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022 -2023, ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων και τέλος η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν τα μνημόνια και να φτάσει τα 751 ευρώ από 713 ευρώ που είναι αυτή την στιγμή.
Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται νέες φοροελαφρύνσεις που εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ενεργοποιηθούν από το 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ
Στο επίπεδο των φοροελεαφρύνσεων προμετωπίδα φαίνεται ότι θα αποτελέσει η παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, έναν φόρο που μπήκε επί εποχής Μνημονίων.
Έτσι μετά πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εξετάζται το ενδεχόμενο το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί αρχικά κατά 30%-50% το 2023 και τελικά να καταργηθεί το 2024.
Εξαιτίας του τέλους επιτηδεύματος που ισχύει μέχρι σήμερα επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ποσά έως και 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.
Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:
- 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
- 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
- 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
- 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.