Από τα 139 δολάρια , στα 92 δολάρια η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ
Οι τιμές του Μπρεντ είχαν κορυφωθεί στις 7 Μαρτίου στα 139 δολάρια το βαρέλι όταν οι ανησυχίες για τις προμήθειες από τη Ρωσία έφθασαν στο αποκορύφωμά τους. Από τότε έχουν παραμείνει πάνω από 100 δολάρια σχεδόν συνέχεια φτάνοντας σε επίπεδο που εκτόξευσε στα ύψη και τις υπόλοιπες τιμές των υγρών καυσίμων.
Η πτώση των τιμών των προηγούμενων ημερών αποδόθηκε μεταξύ άλλων σε κινεζικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία αύξησαν ξανά τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση που αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση καυσίμων. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, της χώρας που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, μείωσε τα επιτόκια δανεισμού για να τονώσει την οικονομία καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο. Η παραγωγή και το λιανικό εμπόριο έχουν δεχτεί πλήγμα από την πολιτική καταπολέμησης της πανδημίας από την Κίνα και την κρίση ακινήτων που επηρεάζει τη χώρα.
Η παραγωγή διυλιστηρίων της Κίνας περιορίστηκε στα 12,53 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που επικαλείται το Reuters. Η τράπεζα ING μείωσε την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το 2022 στο 4%, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη 4,4%, και είπε ότι είναι πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεων αυτών.
Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν αυτές τις ημέρες να αυξήσουν τον στόχο της παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) για τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μια από τις μικρότερες αυξήσεις στην παραγωγή από τότε που εισήχθησαν τέτοιες ποσοστώσεις, αλλά οι αγορές εξέλαβαν ως θετικό το νέο.
Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό της αγοράς με μαύρο χρυσό αναμένεται να ενταθούν όσο πλησιάζει ο χειμώνας με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων μέσω θάλασσας να αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.