Οι αγωγές και οι διακανονισμοί της Crowe για την Akazoo, η Emil Frey και μια ατυχής επιλογή

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι αγωγές και οι διακανονισμοί της Crowe για την Akazoo, η Emil Frey και μια ατυχής επιλογή
6'

Η Crowe UK και η αμαρτία της Akazoo

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη ενέκρινε προ ημερών μια προκαταρκτική συμφωνία διακανονισμού μεταξύ της βρετανικής ελεγκτικής εταιρείας Crowe και επενδυτών της Akazoo. Η ελληνικών συμφερόντων Akazoo είχε εισέλθει στον Nasdaq τον Σεπτέμβριο του 2019 με παραποιημένα λογιστικά στοιχεία, τα οποία είχαν «επαληθευτεί» από την Crowe UK. Στις 21 Μαΐου 2020 η μεταβατική Διοίκηση της Akazoo – που είχε αναλάβει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από την Quintessential Capital Management (QCM) – είχε παραδεχθεί πως «οι ιστορικές οικονομικές καταστάσεις της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές, η Akazoo είχε μόνο αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές εδώ και χρόνια και πως πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα σοφιστικέ σχέδιο για την παραποίηση των βιβλίων και των οικονομικών στοιχείων της Akazoo». Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μανχάταν η Crowe UK συμφώνησε να πληρώσει 1,61 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει τις αξιώσεις εναντίον της. Εξ αυτών τα 1,47 εκατομμύρια δολάρια θα πάνε σε ένα ταμείο «διακανονισμού» για να βοηθήσουν τους επενδυτές να ανακτήσουν μέρος των χρημάτων που έχασαν.

Η εμπλοκή της ΣΟΛ Crowe

Πάντως η βρετανική ελεγκτική εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια άλλη νομική μάχη που σχετίζεται με αγωγή που έχει ασκηθεί από μια άλλη ομάδα επενδυτών στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Άτλαντα. Στην καταγγελία που κατέθεσαν τον περασμένο Μάρτιο, οι εν λόγω επενδυτές υποστήριξαν πως οι ψευδείς δηλώσεις της Crowe UK τους οδήγησαν να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία που ήταν «πλήρης μυθοπλασία με φανταστικά έσοδα, φανταστικά έξοδα και φανταστικά περιουσιακά στοιχεία». Η αγωγή των 97 σελίδων εστιάζει – μεταξύ άλλων- στο ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε η ελληνική ΣΟΛ Crowe στην υπόθεση. Πως και συνέβη αυτό; Η Akazoo αρχικά είχε έδρα την Αθήνα. Έτσι, η βρετανική Crowe ανέθεσε το ελεγκτικό έργο και τις σχετικές επαληθεύσεις στην ελληνική θυγατρική της, κάτι που θεωρητικά ήταν σωστό. Σύμφωνα πάντα με την αγωγή της νομικής φίρμας Holzer & Holzer, η εν Ελλάδι ΣΟΛ Crowe, δεν φέρεται να έκανε σωστά τη δουλειά της. Η αγωγή αναφέρεται σε 16 διαφορετικά σημεία στα πεπραγμένα της Δέσποινας Μαρκοπούλου, της ορκωτής ελέγκτριας της ελληνικής ΣΟΛ Crowe που ανέλαβε να επιβεβαιώσει για την Crowe UK LLP, σημαντικά ποσά που περιλαμβάνονταν στις οικονομικές καταστάσεις της «παλιάς» Akazoo (με έδρα την Αθήνα) και αφορούσαν σε συναλλαγές με τρίτους και κυρίως σε συναλλαγές με τις εταιρείες Smart Mobile, Aragona, and Zed Media, οι οποίες όπως αποδείχθηκε ήταν πλασματικά «οχήματα» για να εμφανίζει η Akazoo πλασματικούς τζίρους. Μεταξύ άλλων η αγωγή εμπεριέχει και mail, με αποδέκτες τις ΣΟΛ Crowe, Crowe UK LLP και Akazoo, στους επισυναπτόμενους των οποίων είναι και ο Παναγιώτης Αλαμάνος, o CEO της ΣΟΛ Crowe. Από τα όσα παραθέτει η αγωγή υποστηρίζεται πως η ΣΟΛ Crowe και η Crowe UK LLP δεν εφάρμοσαν τις δέουσες διεθνείς πρακτικές για να επαληθεύσουν τα οικονομικά στοιχεία που τους παρουσίαζε η Διοίκηση της Akazoo, παρότι αυτά τα στοιχεία δεν ήταν ορθά και επαληθεύσιμα και ήταν σε πολλές περιπτώσεις πρόχειρα, μεταχρονολογημένα και χωρίς συνάφεια. Ενδεικτικά υπογραμμίζεται η αδυναμία των ορκωτών να επιβεβαιώσουν ακόμη και την ύπαρξη των αντισυμβαλλομένων με την Akazoo οντοτήτων. Η θέση των δικηγόρων των επενδυτών είναι πως η Crowe «εν γνώσει της ή απερίσκεπτα» διευκόλυνε την απάτη από την πλευρά της Akazoo. Μέλλει να καταδειχθεί, εάν το αμερικανικό δικαστήριο θα δεχθεί τις σχετικές αιτιάσεις και τί νέο θα προκύψει από την ακροαματική διαδικασία για το μεγάλο σκάνδαλο. Τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών για το σκάνδαλο της Akazoo, είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder. Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν βρεθεί και οικονομικοί διευθυντές και ορκωτοί λογιστές της InternetQ – που ως μητρική ενοποιούσε την Akazoo- και των θυγατρικών της, καθώς έχει προκύψει πως τα στελέχη αυτά παρήγαγαν ή πιστοποιούσαν στις Αρχές οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να επαληθευτούν.

Από την Daimler στην Emil Frey

Η γερμανική Daimler AG μεταβίβασε στον ελβετικό όμιλο Emil Frey Group το σύνολο των μετοχών της Mercedes-Benz Ελλάς Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία, και με τον τρόπο αυτό εξήλθε από την ελληνική θυγατρική της. Η Emil Frey Group, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής οχημάτων στην Ευρώπη με πάνω από 620.000 πωλήσεις το 2021, εντάσσοντας την Mercedes-Benz Ελλάς στο χαρτοφυλάκιο της, αποκτά μια εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών 165 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία έχει προ φόρων κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ περίπου και διαθέτει προσωπικό 180 ατόμων. Η Emil Frey Group διατεθεί σήμερα περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους και οι πωλήσεις της ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Αναλογικά, οι πωλήσεις της Mercedes-Benz Ελλάς αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των πωλήσεων της Emil Frey.

Το νέο ΔΣ του ΤΕΚΕ

Στο διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), του φορέα διαχείρισης του συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων και επενδυτικών υπηρεσιών, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΚΕ, που θα έχει πενταετή θητεία, απαρτίζεται από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Πελαγίδη που εκτελεί χρέη προέδρου και από τα υπόλοιπα μέλη ως εξής: Θεώνη Αλαμπάση (εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών), Ιωάννη Τσικριπή (Διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος), Βασίλειο Σπηλιωτόπουλο (Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων της ΤτΕ ), Κωνσταντίνο Μποτόπουλο (Υποδιευθυντή - Σύμβουλο στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της ΤτΕ), Χαρίκλεια Απαλαγάκη (Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών) και τον Βασίλειο Παναγιωτίδη (Ανώτερο Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών). Το μοναδικό σχόλιο μας είναι πως η γυναικεία παρουσία στο ΔΣ του ΤΕΚΕ θα μπορούσε να είναι πιο ενισχυμένη!

Ατυχής επιλογή

Αν και απομένει ένα 24ωρο για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, τη φερεγγυότητα και πιστοληπτική ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ωστόσο η διαδικασία δεν έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά. Από τις 6 Αυγούστου ως σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 20 σχόλια για το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο εμπεριέχει εξαιρετικά σημαντικές διατάξεις που διευθετούν ευαίσθητα ζητήματα. Αυτό δείχνει πως η επιλογή του υπουργείου να φέρει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο στην καρδιά του καλοκαιριού ήταν ατυχής.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή