Τι σημαίνει για την Ελλάδα η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτειας
Σε νέα εποχή εισέρχεται η ελληνική οικονομία, μετά από 12 χρόνια αυστηρής επιτήρησης από τους θεσμούς και πλέον η Ελλάδα σταματάει να είναι η εξαίρεση της Ευρώπης. Η πολυαναμενόμενη έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ανακοινώθηκε σήμερα και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φέρει το οριστικό τέλος της εποχής των μνημονίων.
Η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική της πολιτική, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται μόνο από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ πλέον γίνεται ορατή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας -στην οποία έχει αναφερθεί εκτενώς κατά το παρελθόν ο πρωθυπουργός για την σημαντικότητα της-, εντός του 2023 ή και νωρίτερα.
Πλέον, η οικονομική πολιτική θα επικεντρώνεται στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου μέσω της αύξησης του ΑΕΠ και των εσόδων με μόνιμο χαρακτήρα, από τον οποία θα χρηματοδοτούνται τα μέτρα στήριξης των πολιτών, όπως Fuel Pass, Power Pass, μείωση ΕΝΦΙΑ και άλλες φοροελαφρύνσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ιστορική ημέρα, για μία μακρά περίοδο που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. «Τώρα ξεπροβάλλει ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους», ήταν το λόγια του πρωθυπουργού.
«Η 20ή Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες: με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα μας εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους»
«Η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη Ελλάδα. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, που ήδη μειώθηκε 3 μονάδες από πέρυσι και 5 από το 2019. Ενώ, ταυτόχρονα, οι πολίτες της έχουν, πλέον, απαλλαγεί ή ελαφρυνθεί από πολλούς φόρους που επιβλήθηκαν τα πέτρινα χρόνια. Όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και σχεδόν όλοι χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Αυξήθηκε κατά 63 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Και στηρίζονται στοχευμένα οι πιο αδύναμοι», σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σχολιάστηκε θετικά και από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαιρέτισαν την έξοδο της Ελλάδος από το καθεστώς, αμέσως μετά το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Από σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται, και επισήμως, εκτός του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας. Καθεστώς στο οποίο είχε εισέλθει, μόνη στην Ευρώπη, το 2018. Η χώρα μας, μετά από 12 χρόνια, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί την εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Ένας βασικός εθνικός στόχος επετεύχθη!», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Είναι μια έξοδος που έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια», ανέφερε στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε, «ήταν προγραμματισμένο να βγούμε τον Αύγουστο του 2022 αλλά έπρεπε η χώρα μας να περάσει από 14 μεταμνημονιακές αξιολογήσεις με θετικό πρόσημο. Η Ελλάδα τα κατάφερε και έτσι περνά τώρα σε καθεστώς απλής παρακολούθησης, που θα διαρκέσει ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχουν ληφθεί από τους ευρωπαίους εταίρους».
Μεταξύ των θετικών στοιχείων είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων της κυβέρνησης να ασκήσει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
Η εξέλιξη αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα:
- Κλείνει, σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα επώδυνο κεφάλαιο για την Ελλάδα.
- Ενισχύει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.
- Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και στην προσέλκυση επενδύσεων.
- Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
- Αποδεικνύει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία αφού, παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς δυσκολίες, η χώρα κατακτά τους στόχους που θέτει.