Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων - Το 70% του εισοδήματός τους για τη στέγαση δίνουν τα νέα ζευγάρια
Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της νέας στεγαστικής πολιτικής του δημοσίου με «όχημα» τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (όπως έχει μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ) με στόχο τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων έχει ξεκινήσει.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι, εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχει ουσιαστική, κεντρική, συντονισμένη στεγαστική πολιτική.
Ο ίδιος σημείωσε, η νέα στεγαστική πολιτική θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια, καθώς το κόστος στέγης είναι υψηλό και αυτό το γεγονός δημιουργεί πίεση και επιτείνει και το δημογραφικό.
«Θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία και θα ασκήσουμε μία σύγχρονη επιδοματική πολιτική ως προς τη στέγαση», υπογράμμισε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας με αντικείμενο τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων υλοποίησης των διατάξεων του σχετικού νόμου, ενώ με το θέμα αυτό ασχολούνται στελέχη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και ανακοινώσεις αναμένονται και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ.
Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ και τον Κώστα Γκελντή τόνισε πως: «Οποιαδήποτε στιγμή συζητάμε για μέτρα για την αναχαίτιση του κόστους στέγασης και ταυτόχρονα την προσβασιμότητα των νέων στην αγορά κατοικίας είναι θετικό. Τη δεδομένη χρονική στιγμή βλέπουμε ότι πολλά νέα ζευγάρια φτάνουν στην λογική να καταβάλλουν περίπου το 60% με 70% του εισοδήματός τους μόνο για το κόστος στέγασης.
Τον Μάιο του 2022, η ΕΛΣΤΑΤ μας ενημέρωσε ότι το κόστος στέγασης στην χώρα μας αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Θα πρέπει να δούμε ποιους αφορούν αυτά τα μέτρα, ποια είναι τα κριτήρια, ποιες είναι οι προδιαγραφές και αν αφορά μια ευρύτερη ομάδα γιατί βλέπουμε το κόστος στέγασης να μην αφορά μόνο τους νέους αλλά και σχεδόν όλη την μεσαία τάξη της χώρας η οποία συρρικνώνεται. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται γενικότερα μια αύξηση των ενοικίων καθιστώντας δύσκολη και την ενοικίαση εκτός από την αγορά».
«Η βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει την Ηλεια»
Για την Ηλεία και για το γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, προτίμησαν να νοικιάσουν τις εξοχικές τους κατοικίες από το να παραθερίσουν, ο κ. Μπάκας σημείωσε πως: «Ο Νομός Ηλείας είναι ένας πανέμορφος Νομός, με χιλιόμετρα αμμώδη παραλία τον οποίο ο κόσμος πρέπει να γνωρίσει.
Έχει τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον και η βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε την δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει την Ηλεία. Είδαμε τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλεύονται τις εξοχικές κατοικίες, να υπάρχουν εισοδήματα και παράλληλα να υπάρχει διαθεσιμότητα ώστε κάποιος από την Αθήνα, την Πάτρα ή και το εξωτερικό να μπορεί να έρθει. Το πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ότι ακόμα και αν κάποιος ήθελε να έρθει, δεν είχε που να μείνει. Είναι σημαντική ύπαρξη πεντάστερων ξενοδοχείων στον Νομό όμως η πανδημία μας έδειξε ότι ο κόσμος ζητά αυτοτελής κατοικίες με στόχο τον μη συνωστισμό.
Θεωρώ ότι ο Νομός Ηλείας έχει μέλλον και κρύβει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες». Σε ό,τι αφορά την εύρεση στέγης για τους νέους φοιτητές, ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates τόνισε πως: «Είναι από τις πιο δύσκολες χρονιές σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές κατοικίες ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα πρέπει να βλέπουν το σπίτι πάντα με το φως της ημέρες και να μην περιμένουν να βρουν ένα σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου.
Μπορούν να βρουν ένα σπίτι λίγο πιο μακριά και να εξυπηρετηθούν με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα στην Αθήνα το μετρό».
Πηγή: patrisnews.com