Δυνατότητα εξαγοράς πέντε συντάξιμων ετών στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
Την επέκταση της «μάχιμης πενταετίας», ήτοι της δυνατότητας εξαγοράς πέντε συντάξιμων ετών, στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος προβλέπει διάταξη του μίνι ασφαλιστικού σχεδίου νόμου που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ενστόλων, καθώς το προεδρικό διάταγμα του 2007 εξαιρούσε σημαντικές ομάδες-ειδικότητες στρατιωτικών αλλά και αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, παρότι στην πράξη πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Στα αιτήματα, άλλωστε, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ενστόλων ήταν και η δυνατότητα αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας και στους καταταχθέντες μετά το 2011.
Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη και «μάχιμη 5ετία», ήτοι ο χρόνος υπηρεσίας έως πέντε ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 169/2007), αναγνωρίζεται ως συντάξιμος με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, από τους ενδιαφερομένους.
Οι εισφορές αυτές, όπως ξεκαθαρίστηκε μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι για εργασία πέραν του πενθημέρου. Στην πράξη, δηλαδή, το ανώτατο όριο της δυνατότητας εξαγοράς είναι μία πενταετία, με συνολικό κόστος 2.400 ευρώ (40 ευρώ Χ 60 μήνες).
Σύμφωνα μάλιστα με τους συνδικαλιστές, και οι ένστολοι που κατατάχθηκαν μετά την 1/1/2011 εκτελούν τα ίδια καθήκοντα και έχουν τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους για τους οποίους αναγνωρίζεται η «μάχιμη 5ετία» και κατά συνέπεια για λόγους ισονομίας θα πρέπει όλοι να έχουν το δικαίωμα αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας, με την ίδια αποζημίωση.