Η Ελλάδα «επιστρέφει» στο πετρέλαιο - Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τη θέρμανση, πλαφόν από την Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδοτήσει το πετρέλαιο θέρμανσης αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να επιλέξουν οι καταναλωτές αυτόν τον τρόπο να ζεσταθούν τον χειμώνα, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές ζεσταίνονται με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσφέρει στα νοικοκυριά αυτά κίνητρα, προκειμένου να επιστρέψουν στον παραδοσιακό -και πλέον πολύ πιο οικονομικό- τρόπο θέρμανσης, αυτόν του πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με την αντικατάσταση των λέβητων που ήδη διαθέτουν, με αυτούς του πετρελαίου.
Πλαφόν στις τιμές ενέργειας, η ευρωπαϊκή λύση
Την ίδια ώρα, πλαφόν στις τιμές της ενέργειας είναι η λύση στην οποία προσανατολίζεται η Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «ψυχρό» χειμώνα που έρχεται.
Τα σενάρια τα οποία εξετάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας αφορούν αρχικά στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, κατά το πρότυπο που εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η λύση αυτή συνοδεύεται με αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διαφορά του πλαφόν από την πραγματική τιμή του φυσικού αερίου.
Κατά δεύτερον, εξετάζεται η επιβολή ενιαίου πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα προκύπτει από το μέσο όρο του κόστους των μονάδων, με επιδότηση εκείνων που έχουν υψηλότερο κόστος από το μέσο όρο.
Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, στις 9 του ίδιου μήνα.
Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου περιελήφθη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου
Ελληνική πρόταση για την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας - φυσικού αερίου
Μία ακόμη ελληνική πρόταση για την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, την οποία υπέβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας του Ιουλίου προβλέπει τη διχοτόμηση της παραγωγής σε δύο τμήματα: από τη μία οι ανανεώσιμες πηγές, τα πυρηνικά, η συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, τα υδροηλεκτρικά και η αποθήκευση, και από την άλλη οι μονάδες άνθρακα (λιγνίτη) και φυσικού αερίου. Η τιμή που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα προκύπτει από τη στάθμιση των δύο "καλαθιών" και σύμφωνα με την ανάλυση του υπουργείου μπορεί να είναι έως και 45% χαμηλότερη από την τιμή που διαμορφώνεται σήμερα στα Χρηματιστήρια.
Έτσι, δύο από τις προτάσεις που βρίσκονται μέχρι στιγμής υπό συζήτηση είναι ελληνικής έμπνευσης.