Επιδότηση ρεύματος, επίδομα θέρμανσής και επιταγή ακρίβειας οι βασικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Έξι ημέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η λίστα με τα μέτρα στήριξης έχει οριστικοποιηθεί και πλέον εκκρεμεί να γίνουν οι τελικές επιλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το τι να ενσωματωθεί στις εξαγγελίες και τι όχι.
INTIME

Το βασικό μέτρο στήριξης είναι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο τρίμηνο Οκτωβρίου Δεκεμβρίου, ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί με περίπου 1,5 δισ. ευρώ για να κρατηθούν οι τιμές λιανικής στα επίπεδα των 14-15 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Το μέτρο αυτό θα απορροφήσει και τον περισσότερο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, που εκτιμάται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται σημαντική αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου ακόμη και πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου κινείται πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει 1,7 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται πως πέρυσι δόθηκαν για το επίδομα θέρμανσης 170 εκατ. ευρώ.

Στα εξεταζόμενα μέτρα είναι και μια νέα επιταγή ακρίβειας για να αντιμετωπιστεί ο πολύ υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων. Το «voucher» σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους μπορεί να κοστίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση παράλληλα είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει και μια σειρά μέτρων που αποβλέπουν στη διαμόρφωση των οικονομικών και εισοδηματικών συνθηκών για το 2023, έτος εκλογών, όπως αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση των συντελεστών φορολόγησης για φυσικά πρόσωπα καθώς και για τα εταιρικά κέρδη, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Πάντως καμία απόφαση δεν είναι τελική, και μήνα με τον μήνα θα γίνονται προσαρμογές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, όπως εξάλλου και έπραξε μετά την περασμένη άνοιξη.

Το άνοιγμα του διχτυού προστασίας λόγω του πολέμου και του πληθωρισμού ήταν αναγκαίο, απαραίτητο και έχει καταστεί εφικτό. Αλλο τόσο αναγκαίο και απαραίτητο είναι το σταδιακό «κλείσιμο» αυτής της πολιτικής όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αυτό που ξεκαθαρίζει το οικονομικό επιτελείο σε όλους τους τόνους είναι πως ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος 2% το 2022 παραμένει και εκφράζεται η πεποίθηση πως θα επιτευχθεί.