Με φειδώ η παρουσία της Ελλάδος στις αγορές – Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Δεν επιτρέπει άμεσες κινήσεις του Eλληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων το πρόσφατο sell-off στα ομόλογα
AP

Η Ελλάδα θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι οι αγορές να αξιολογήσουν τη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία δεν αποκλείεται να είναι πιο επιθετική.

Ρόλο θα παίξουν και τα νέα μηνύματα για την ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης έπειτα από την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία (Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου).

Σε κάποιο βαθμό η προσοχή θα είναι στρεαμμένη και στις ιταλικές εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, που κάποιοι θεωρούν τεστ για την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχει ήδη καλυφθεί σχεδόν το 70% τού στόχου των 10 δισ. ευρώ όσον αφορά το σύνολο των δανειακών αναγκών του 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα (κοντά στα 39 δισ. ευρώ), αναμένεται να εισρεύσουν 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE και 750 εκατ. ευρώ από τη δόση SMPs έως το τέλος του χρόνου, ενώ η πορεία των εσόδων παραμένει καλή.

Παρά τη δεδομένη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου το τρέχον έτος, τα μηνύματα προς τις αγορές προβλέπεται να είναι θετικά, καθώς η πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού αναμένεται να ωθήσουν σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ και κάτω από το 180%, ο υψηλότερος πληθωρισμός αναμένεται να ανεβάσει το ΑΕΠ (σε ονομαστικούς όρους) πάνω από τα 200 δισ. ευρώ, ενώ ο λιγότερος δανεισμός σημαίνει και χαμηλότερο επίπεδο χρέους (γενικής κυβέρνησης), το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 355-356 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.