Ακρίβεια - Πηλίδης στο Newsbomb.gr: «Οι καταναλωτές αγοράζουν αυστηρά τα απαραίτητα»

Ακρίβεια: Ποια είναι η εικόνα στα super market εξαιτίας των ανατιμήσεων; Φειδωλοί πλέον οι καταναλωτές με τις αυξήσεις τιμών στα βασικά αγαθά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρομεσαίων Μάρκετ Ελλάδας, Γιάννης Πηλίδης στο Newsbomb.gr

Ακρίβεια - Πηλίδης στο Newsbomb.gr: «Οι καταναλωτές αγοράζουν αυστηρά τα απαραίτητα»
INTIME
2'

Στα ύψη είναι οι τιμές σε όλα τα προϊόντα, με τους καταναλωτές να αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται σε όλα τα επίπεδα. Η ενεργειακή κρίση δυσκολεύει την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, καθώς πέρα από το μεγάλο κόστος των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, αγαθά αναγκαία στην καθημερινότητα έχουν πάρει την… ανιούσα σε επίπεδο τιμών με αποτέλεσμα ο οικογενειακός προϋπολογισμός να απειλείται με «μπουρλότο».

Πηλίδης στο Newsbomb.gr: «Αγοράζουν αυστηρά με ανάγκες»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρομεσαίων Μάρκετ Ελλάδας, Γιάννης Πηλίδης μίλησε στο Newsbomb.gr για την εικόνα που υπάρχει στα μικρομεσαία super market και τις επιλογές των καταναλωτών.

Ως προς τις ανατιμήσεις ανέφερε ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο παρατηρείται αύξηση στα γαλακτοκομικά, τυροκομικά, χαρτικά, αλλαντικά και δημητριακά.

Για τις προτιμήσεις των καταναλωτών επισήμανε πώς «Είναι μαζεμένοι, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στα αστικά κέντρα. Αγοράζουν αυστηρά με ανάγκες, βάσει λίστας, τίποτα περιττό, μόνο τα βασικά αγαθά του νοικοκυριού».

Ο τζίρος στα super market παραμένει ο ίδιος καθώς μπορεί οι καταναλωτές να μην αγοράζουν περισσότερα, αλλά οι τιμές στα κύρια προϊόντα είναι αυξημένες.

Ωστόσο ο κλάδος έχει πληγεί και αυτός από το ενεργειακό κόστος ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το κόστος υπολογίζεται στο 1,7% ενώ το κέρδος είναι μόλις 1%, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πηλίδης.

Τα ποσοστά ανατίμησης στα προϊόντα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένονται αυξήσεις «φωτιά» σε προϊόντα που δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι. Οι τιμές θα εκτιναχθούν και υπολογίζεται πως τα ποσοστά θα είναι τα ακόλουθα ανά κατηγορία:

  • Γαλακτομικά +12%
  • Αλλαντικά +10%
  • Μαργαρίνες +20%
  • Κονσέρβες, μπισκότα +15%
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή