Η Εθνική Τράπεζα και η Παγκρήτια, οι πατρινοί του Nasdaq και οι καρτελικές συμπράξεις

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Εθνική Τράπεζα και η Παγκρήτια, οι πατρινοί του Nasdaq και οι καρτελικές συμπράξεις
3'

Η ΕΤΕ και η Παγκρήτια

Το ενημερωτικό δελτίο της Παγκρήτιας Τράπεζας που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρυβε μια είδηση που δεν ήταν γνωστή σε πολλούς. Για την ακρίβεια ήταν γνωστή σε ελάχιστους. Από το δελτίο αποκαλύφθηκε πως η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το 7,17% των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας. Πρόκειται για συμμετοχή που αποκτήθηκε από την Εθνική το 2015 . Καθώς το ύψος της συμμετοχής αυτής δεν ξεπερνούσε το 20% και καθώς η Εθνική Τράπεζα δεν ασκεί κανέναν δικαίωμα στην Παγκρήτια, για το λόγο αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί έως τώρα από τη Διοίκηση της Εθνικής η ύπαρξη του σχετικού μεριδίου. Το ζητούμενο είναι εάν η Εθνική Τράπεζα θα μετέχει στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας κατά το ποσοστό που της αναλογεί ή όχι.

Πρόγραμμα επιείκειας

Ενεργοποιήθηκε χθες το νέο πρόγραμμα επιείκειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στοχεύει στην καταπολέμηση των καρτελικών συμπράξεων, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής. Σκοπός του προγράμματος επιείκειας είναι να συνδράμει την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις προσπάθειές της να εντοπίσει και να θέσει τέρμα στα καρτέλ και να τιμωρήσει όσους συμμετέχουν σε αυτά. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις, οι ενώσεις επιχειρήσεων και τα φυσικά πρόσωπα που με κάθε τρόπο συμμετέχουν σε τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες και επιθυμούν να θέσουν τέρμα στη συμμετοχή τους και να ενημερώσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ύπαρξη αυτών των δραστηριοτήτων, είτε θα απαλλάσσονται από τα πρόστιμα ή θα τους επιβάλλονται μειωμένα πρόστιμα.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Αύριο Πέμπτη αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνει τα νομιμοποιητικά έγγραφα των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Στον διαγωνισμό έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές τρία σχήματα: η Attica Group σε κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ, η κοινοπραξία της Grimaldi Euromed με τις Μινωικές Γραμμές και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Όταν αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, δηλαδή έως τις 18 Σεπτεμβρίου, οι δύο υποψήφιοι με τις υψηλότερες οικονομικές προσφορές θα κληθούν να δώσουν νέες βελτιωμένες προσφορές.

Νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο

Μια ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα στη Μύκονο αναπτύσσει ο γνωστός επιχειρηματίας Νίκος Παγώνης. Ο κ. Παγώνης δραστηριοποιείται εδώ και 35 χρόνια στο χώρο των boutique ξενοδοχείων πέντε αστέρων με πολύ μεγάλη επιτυχία και κατέχει μονάδες σε Σαντορίνη και Μύκονο. Το νέο του εγχείρημα αναπτύσσεται από την Κυρήνη Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Τουριστική Εταιρεία, η οποία κατασκευάζει ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων δυναμικότητας 54 δωματίων και 162 κλινών στη Μύκονο. Η επένδυση ύψους 9,1 εκατ. ευρώ έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και θα ενισχυθεί μέσω φορολογικής απαλλαγής ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Υδρογόνο από την Πάτρα

Η Advent Technologies Holdings, η αμερικανική θυγατρική της «πατρινής» εταιρείας Advent που είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου υδρογόνου, συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη New York State Energy Research and Development Authority για την μετατροπή έξι Πολιτειών των ΗΠΑ σε περιφερειακούς κόμβους πράσινου υδρογόνου. Της Advent Technologies ηγείται ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης στον Nasdaq, η οποία έχει αναπτύξει ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία με περισσότερες από 150 πατέντες στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου. Η Advent, με έδρα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, και γραφεία στην Καλιφόρνια, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Γερμανία και τις Φιλιππίνες έχει περισσότερους από 80 θεσμικούς επενδυτές ως μετόχους. Είναι ενδεικτικό πως το 10,58% των μετοχών της Advent Technologies Holdings το διαθέτει η BNP Paribas Asset Management Holding.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή