Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, μόνιμα και έκτακτα

«Στο οικονομικό πεδίο, μέχρι τώρα η Πολιτεία έχει στηρίξει την κοινωνία με μέτρα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, και προφανώς θα υπάρξουν και άλλα και για φέτος και για του χρόνου, μόνιμα και μη μόνιμα μέτρα». Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, μόνιμα και έκτακτα
ΑΠΕ
5'

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών υλοποιείται μέσα από «σημαντικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ανακουφίζοντας αισθητά πολίτες και επιχειρήσεις από τα υψηλά βάρη της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και έχοντας προχωρήσει σε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις των τελευταίων ετών, παρατήρησε ότι «είμαστε από τις λίγες χώρες που αξιοποιήσαμε από κοινού τις κρίσεις, έτσι ώστε να χτίσουμε πιο γερά θεμέλια στην ελληνική οικονομία, γι' αυτό και έχουμε υψηλότερες αντοχές και μεγαλύτερη δυναμική. Μετατρέψαμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, και καταφέραμε παρά τη συγκυρία, από κοινού να εφαρμόσουμε ένα συνεκτικό, δυναμικό, ολοκληρωμένο και ρεαλιστικά φιλόδοξο σχέδιο».

Κάνοντας τον απολογισμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας που προχώρησαν την προηγούμενη τριετία, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι «συνεχίζουμε με την ίδια πυγμή το μεταρρυθμιστικό μας έργο, αξιοποιώντας πλέον και άλλα σημαντικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα». Υπενθύμισε δε, πως το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτικών πόρων που θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, θα προέλθει από το ΕΣΠΑ, «άρα, μην ξεχνάμε το ένα εργαλείο και επικεντρωνόμαστε στο άλλο, γιατί θα έχουμε 12 δισ. ευρώ ετησίως την επόμενη πενταετία, όταν μέχρι σήμερα είχαμε τους μισούς πόρους». Γι' αυτό και «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, μεθοδικά, με σύνεση, συνεκτικότητα, ρεαλισμό και διορατικότητα».

Όπως πρόσθεσε, οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο «ένα κράτος παραγωγικό, αποδοτικό, αποτελεσματικό ψηφιακό και κυρίως δίκαιο, ένα κράτος που θα μεριμνά και θα παρεμβαίνει για τη βέλτιστη λειτουργία του μηχανισμού της αγοράς, την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής οικονομικής αποτελεσματικότητας και την κοινωνικά δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του παραγόμενου πλούτου».

Μιλώντας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η Ελλάδα καταγράφει κάθε χρόνο ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών. «Φέτος, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, έχουμε όσες ξένες επενδύσεις είχαμε το 2021, ενώ το 2000 είχαμε ρεκόρ δεκαετιών. Φέτος οι εξαγωγές μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι στο 41% του ΑΕΠ, όταν πριν μία δεκαετία ήταν στο 20%. Για τη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης, αυτό σημαίνει πως και να μην πάει εδώ κάτι καλά ενδογενώς, οι επιχειρήσεις έχουν χτίσει ισχυρά αναχώματα παγκοσμίως, έχουμε περάσει σε ποσοστό όλες τις χώρες του Νότου και φτάσαμε την Πορτογαλία. Ουσιαστικά, εδώ και δύο χρόνια, η ανάπτυξη της οικονομίας είναι διατηρήσιμη, έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, που μπορεί και δίνει γραμμές άμυνας στις επιχειρήσεις για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε άλλες μεγάλες δυσκολίες», εξήγησε.

Τσιάρας: «Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη»

Ομιλητής στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν την προηγούμενη τριετία στον χώρο της Δικαιοσύνης. Όπως εξήγησε, «υλοποιήσαμε μία προς μία όλες τις δεσμεύσεις της χώρας που ήταν εκκρεμότητες του μνημονίου, ή της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και εντάξαμε στο πνεύμα των συμφωνημένων με τους θεσμούς αλλαγών, τις δικές μας κυβερνητικές προτεραιότητες, καθιστώντας το δικαιϊκό μας σύστημα πιο λειτουργικό, περισσότερο αξιόπιστο και αναμφισβήτητα ταχύτερο».

«Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη που έγινε ποτέ στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα. Με την επέκταση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των διαιτητικών υποθέσεων, την αναβάθμιση και την επέκταση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, και το ολοκληρωμένο σύστημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου», επισήμανε.

Σχετικά με την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εφαρμογών που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο ενιαίο πιστοποιητικό φερεγγυότητας και τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά (σημειώνοντας ότι «πάνω από 1,2 εκατομμύρια πιστοποιητικά εκδόθηκαν ηλεκτρονικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας»), στα ηλεκτρονικά πινάκια, την επέκταση της ψηφιακής αποηχογράφησης στα ποινικά δικαστήρια, και στις ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων. Για τις ψηφιακές δίκες, προανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες θα γίνει σχετική παρουσίαση, από κοινού με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης εφαρμόσαμε μία σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι τα ειδικά τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων, που έχουν πολύ ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί και η σύσταση του γραφείου συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων για τη Δικαιοσύνη, που αναφέρεται ρητά και στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, ως αναγκαίο εργαλείο για τη χάραξη ενός νέου αξιόπιστου οδικού χάρτη μεταρρυθμίσεων για τη Δικαιοσύνη, που πλέον υποστηρίζεται από τους πρόσθετους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», πρόσθεσε.

Εξειδικεύοντας τον σχεδιασμό που αφορά την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι πρόκειται για «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν το δικαστικό μας σύστημα, θα δώσουν μία μεγάλη ώθηση στην κατεύθυνση της αξιοποίησης, θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε και να επιμορφώσουμε προσωπικό που στηρίζει τη λειτουργία της δικαιοσύνης, τους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους, και θα ενισχύσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποδομές τις δικαιοσύνης».

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υποδομών, σημείωσε πως «ειδικά η Μακεδονία έχει τη μερίδα του λέοντος», καθώς «τα νέα δικαστικά μέγαρα στο Κιλκίς, την Έδεσσα, τις Σέρρες, η σοβαρή αναδόμηση και ανασυγκρότηση του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, είναι χρήματα που αξιοποιούνται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Την εκδήλωση, την οποία οργάνωσαν η γραμματεία Επιστημονικών Φορέων και η γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της ΝΔ, συντόνισε ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ Σίμος Ψωμιάδης, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των επιστημονικών συλλόγων της πόλης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή