ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Σχεδόν έτοιμο το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ - Ποια μέτρα έχουν κλειδώσει
Τα παραπάνω μέτρα θα είναι μεταξύ αυτών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Ωστόσο το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει και άλλες έκτακτες και μόνιμες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το δύσκολο χειμώνα.
Το πακέτο των παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 (Απρίλιος – Ιούλιος) που κατέδειξαν αύξηση 7,7% θεωρούνται καθοριστικά, με δεδομένο πως συμβάλλουν στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος θα στηρίξει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και θα αφήσει περιθώρια για ένα συγκρατημένο πακέτο παροχών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις μέχρι πληροφορίες τα μέτρα που έχουν κλειδώσει
είναι οι επιδοτήσεις ρεύματος, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και η διεύρυνση των δικαιούχων ώστε περισσότερα νοικοκυριά να στραφούν στη χρήση πετρελαίου.
Επίσης εξετάζεται κι ένα έκτακτο βοήθημα στα ευάλωτα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους με τις αποφάσεις να οριστικοποιούνται τις επόμενες ώρες. Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 200 ευρώ ενώ μελετάται να υπάρξει κλίμακα ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Εξετάζεται δηλαδή το να ισχύσουν κλίμακες που θα ξεκινούν από, π.χ., 100-130 ευρώ και θα φτάνουν στα 200 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία, καθώς και έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα εξετάζεται να δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm, υποστήριξε ότι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, στηρίζεται στη δημιουργία κινήτρων, για αλλαγή συμπεριφοράς ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας. «Μετριάζει το κόστος και για τους καταναλωτές και για την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.