JP Morgan και Viva Wallet, το ΤΑΙΠΕΔ και οι νάρκες, οι βόμβες και τα βλήματα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

JP Morgan και Viva Wallet

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan με τις ομάδες των δυο τραπεζών να τροφοδοτούν διαρκώς με στοιχεία την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ. Κατά εκτιμήσεις οι τελικές εποπτικές εγκρίσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί το deal του 1,5 δισ. ευρώ θα παρασχεθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου το αργότερο. Βλέπετε το ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο απαιτεί μεγάλη γραφειοκρατία σε τέτοιες περιπτώσεις και οι εν Ελλάδι διοικητικές ομάδες των Viva Wallet και JPMorgan βιώνουν αυτή τη βάσανο. Το θετικό είναι πως τα επιτελεία των δυο εταιρειών απαρτίζονται από πολύπειρα στελέχη που έχουν μεγάλη τριβή και εμπειρία με την γραφειοκρατία της ΕΕ. Ξεχωρίζουμε τον εκπρόσωπο της JPMorgan στην Αθήνα Στέλιο Παπαδόπουλο, στέλεχος με πολυετή τραπεζική εμπειρία, που ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ τα χρόνια των Μνημονίων είχε συνεργαστεί με όλους τους επικεφαλής των θεσμών και ξέρει από την καλή και την ανάποδη το mentality τους.

Στοκάροντας χαρτί υγείας

Οι ελληνικές χαρτοποιίες και οι αλυσίδες λιανεμπορίου στη χώρα μας αυξάνουν διαρκώς τις τιμές πώλησης στο χαρτί υγείας. Η αιτία είναι εξωγενής. Η τιμή χονδρικής για το ευρωπαϊκό λεπτό χαρτί, από το οποίο προέρχεται το χαρτί υγείας, έχει εκτιναχθεί. Βρίσκεται στην περιοχή των 2.200 ευρώ ανά μετρικό τόνο, όταν τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στα 900 ευρώ! Τα κακά νέα είναι πως οι τιμές είναι πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω τον Οκτώβριο. Το πόσο δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι πως από τον Ιούλιο, οι τιμές χονδρικής για το ευρωπαϊκό λεπτό χαρτί αυξάνονται κατά 10% κάθε μήνα. Αν λοιπόν κάποιος γνωστός σας στοκάρει χαρτί υγείας μην τον θεωρήσετε υπερβολικό…

Νάρκες, βόμβες και βλήματα

«Γκάζι» μαθαίνουμε πως έχει πατήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Το project έχει ενταχθεί στη βεντάλια των έργων που ωριμάζει και προωθεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Γιατί είναι σημαντικό; Η μετατροπή της έκτασης των 672 στρεμμάτων στο μεγαλύτερο κέντρο logistics της Βόρειας Ελλάδας θα βάλει τα θεμέλια για την ανάδειξη της πόλης σε εμπορευματικό πόλο των Βαλκανίων και σε πύλη εξόδου εμπορευμάτων προς την Κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να κλείσουν δεκάδες ανοικτά θέματα. Βλέπετε το ακίνητο δεν διαθέτει χρήσεις γης, ενώ εντός της έκτασης εξακολουθεί να βρίσκεται αποθηκευμένο πολεμικό υλικό. Οπότε το ΤΑΙΠΕΔ έχει στην κυριολεξία να διαχειριστεί νάρκες, βόμβες και βλήματα.

Σεισμική έρευνα

Τους «μεγεθυντικούς φακούς» έχει βγάλει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Τα στελέχη της ΕΔΕΥ έχουν καταπιαστεί το τελευταίο διάστημα με την εξέταση σεισμικών δεδομένων που διαθέτει ο φορέας από προηγούμενους γύρους παραχωρήσεων δικαιωμάτων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Γιατί το κάνουν αυτό; Με σκοπό να εντοπίσουν κατάλληλες γεωλογικές δομές, ικανές να αποθηκεύσουν αέριους ρύπους. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει πλέον και την αρμοδιότητα αδειοδότησης και παρακολούθησης έργων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Στην ουσία πρόκειται για υπόγειες υποδομές, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες για να αποθηκεύουν αέριους ρύπους με τον τρόπο που περιορίζει το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Η ΕΔΕΥ λοιπόν εξετάζει ποιες περιοχές προσφέρονται για τη δραστηριότητα αυτή και για αυτό μελετά τα προαναφερόμενα σεισμικά δεδομένα.