Bloomberg: Κατά του πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο οι υπουργοί της ΕΕ - Η θέση της Ελλάδας
Οι τιμές του φυσικού αερίου, περίπου οκτώ φορές υψηλότερες από τα μέσα επίπεδά τους για αυτήν την περίοδο του έτους, ήταν ασταθείς αυτή την εβδομάδα.
Κατά του ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου τάσσονται οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Ωστόσο, πιέζουν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους για να συγκρατήσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.
Ορισμένοι υπουργοί θέλουν ένα πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ συζητείται και η ιδέα κοινών αγορών στην ΕΕ. Ακόμη κάποιοι υποστηρίζουν την φορολόγηση των «υπερκερδών» των ενεργειακών εταιρειών αλλά και την παροχή ρευστότητας σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου, περίπου οκτώ φορές υψηλότερες από τα μέσα επίπεδά τους για αυτήν την περίοδο του έτους, ήταν ασταθείς αυτή την εβδομάδα, καθώς οι έμποροι αξιολογούν τις βαθιές ανησυχίες για την προσφορά έναντι των κυβερνητικών προσπαθειών να περιοριστεί η κρίση. Επίσης, υποχώρησαν έως και 8,2% την Παρασκευή, εξαλείφοντας ένα εβδομαδιαίο κέρδος.
Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Τσεχία τάσσονται κατά του πλαφόν
Η Kerstin Andreae, η επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου ενεργειακών λόμπι της Γερμανίας BDEW, αντιτάχθηκε στα ανώτατα όρια τιμών, καθώς θα «προκαλούσαν μόνο περαιτέρω αβεβαιότητα» σχετικά με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να γίνονται μόνο μετά από προσεκτική εξέταση των εν μέρει σοβαρών παρενεργειών ή μακροπρόθεσμων επιπτώσεων», είπε. Για την υποστήριξη των επηρεαζόμενων καταναλωτών, η ομάδα λόμπι συνιστά άμεση κρατική υποστήριξη.
«Αυτές οι χώρες έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο», είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg. «Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Γερμανία πάντα ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν μπορούν να την έχουν», εξήγησε.
Η Γερμανία τάσσεται επίσης κατά ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ. Όπως είπε, στηρίζει ένα πλαφόν που θα καλύπτει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα, όμως, όταν η χρήση τους ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.
Κατά του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται και η Αυστρία.
Η Αυστρία, η οποία ακόμα χρειάζεται τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εάν η εξάρτησή της αυτή έχει μειωθεί, επίσης δεν στηρίζει το πλαφόν, είπε υπουργός Ενέργειας της χώρας, Λεονόρε Γκεβέσλερ.
Η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία επίσης είναι στις χώρες που τάσσονται κατά του πλαφόν. «Το ανώτατο όριο τιμής είναι μια κρυφή ενεργειακή κύρωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε ανάρτησή του στο Facebook, ενώ συμμετείχε σε συνάντηση των υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες. «Το έχουμε καταστήσει σαφές, δεν θα μιλήσουμε καν για ενεργειακές κυρώσεις».
Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι θέλει να αποκλείσει εντελώς τη συζήτηση για το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας από την ατζέντα της συνεδρίασης.
Η θέση της Ελλάδας
Η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο δεν θεωρείται ικανοποιητική από την ελληνική πλευρά, που επιθυμεί την επιβολή πλαφόν στο TTF και στις τιμές ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος με βάση το ελληνικό μοντέλο στο οποίο αποπληρώνονται οι παραγωγοί.
Παράγοντες της αγοράς ενέργειας σχολιάζουν ότι το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ως συνέπεια να σπάσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας τα συμβόλαιά τους με την Gazprom, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση και πιθανές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Επίσης, θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέσω του αγωγού Turk Stream, που προς το παρόν συνεχίζεται κανονικά.
Σημειώνεται ότι μια καθολική εφαρμογή του μέτρου της Επιτροπής θα οδηγούσε στο να μειωθούν τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα τη συνεπαγόμενη μείωση των κονδυλίων για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
Πολωνία και Ιρλανδία καλούν για άμεση δράση
Οι τρέχουσες τιμές της ενέργειας δεν είναι αποδεκτές για όλα τα κράτη της ΕΕ και τα μέλη πρέπει να αντιδράσουν γρήγορα για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δήλωσε η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας Άννα Μόσκουα. Η συνεδρίαση των υπουργών της Παρασκευής δεν έχει ψήφους, αλλά οι συζητήσεις θα είναι βασικές για μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με το ποιες λύσεις θα εγκριθούν.
Η Πολωνία, επίσης, δεν βλέπει την ανάγκη για μια διμερή συμφωνία αλληλεγγύης για το φυσικό αέριο με τη Γερμανία, σύμφωνα με την υπουργό Κλίματος Anna Moskwa. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το γειτονικό Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία αρνούνται να συμμετάσχουν σε «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» σχετικά με τέτοιες συμφωνίες, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Eamon Ryan, από την πλευρά του, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση το συντομότερο δυνατό.
Είπε ότι τα βασικά, μέτρα στα οποία θα επικεντρωθούν οι υπουργοί Ενέργειας θα είναι ο περιορισμός των εσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, η συνεισφορά αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και η μείωση της ζήτησης. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα συναντηθούν ξανά για να συζητήσουν άλλα μέτρα.
Πληροφορίες από Bloomberg