Ο φόρος πώλησης επί των συναλλαγών μετοχών, η CemAI και τα χαμόγελα στους χειριστές ομολόγων

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο φόρος πώλησης επί των συναλλαγών μετοχών, η CemAI και τα χαμόγελα στους χειριστές ομολόγων
4'

Οι χρηματιστές επικροτούν

Ενθουσιασμό προκάλεσαν στους χρηματιστές οι χθεσινές εξειδικεύσεις του Χρήστου Σταϊκούρα για τα επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς εντός του 2023. Οι χρηματιστές άκουσαν με ικανοποίηση τον υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει τη μείωση του φόρου πώλησης επί των συναλλαγών μετοχών κατά 50%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως ο φόρος από το 0,20% θα μειωθεί στο 0,10%. Σε απόλυτα νούμερα, εάν υποθέσουμε πως οι συνολικές πωλήσεις μετοχών θα ανέλθουν εφέτος σε αξία στα 20 δισ. ευρώ, ο φόρος που θα πληρωθεί θα είναι 40 εκατ. ευρώ. Το 2023 – εάν οι πωλήσεις ανέλθουν στο ίδιο ύψος – ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών θα μειωθεί στα 20 εκατ. ευρώ! Αναμφίβολα αυτό είναι κάτι που η χρηματιστηριακή κοινότητα θεωρεί σημαντικό.

Τέλος στις ασχήμιες

Μια ακόμη αναφορά που προκάλεσε θετική εντύπωση σε τράπεζες και χρηματιστηριακές είναι η εξαγγελία του κ. Σταϊκούρα για την κατάργηση του φόρου των τόκων που βαρύνει τα επιχειρηματικά και κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για το φόρο 15% που πλέον θα καταργηθεί εντός του 2023. Αν και η γενική εντύπωση είναι πως το Δημόσιο έχει σημαντικά έσοδα από τον εν λόγω φόρο, ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Σε ετήσια βάση τα έσοδα από τη φορολόγηση των τόκων των ομολόγων δεν ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Λόγω των συμβάσεων διπλή φορολογίας και άλλων εξαιρέσεων ο φόρος που εισπράττεται από την πηγή αυτή είναι περιορισμένος. Αντίθετα, η γραφειοκρατία που συνοδεύει τον εν λόγω φόρο είναι τεράστια. Τόσο μεγάλη, που η είδηση της κατάργησής του προκάλεσε χθες χαμόγελα ανακούφισης. Γιατί; Με το φορολογικό νόμο 4646/2019 αρμόδιοι για να παρακρατούν και να αποδίδουν τους τόκους των ομολόγων δεν είναι οι εκδότες των χρεογράφων, δηλαδή οι επιχειρήσεις που τα εκδίδουν ή το Δημόσιο, αλλά οι χειριστές των ομολογιακών εκδόσεων, δηλαδή οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες. Πιο σχηματικά, μέχρι το τέλος του 2019 εάν ένας επενδυτής είχε τόκους από επένδυση σε εταιρικό ομόλογο 100 ευρώ, ο εκδότης του ομόλογου του πλήρωνε τα 85 ευρώ και απέδιδε το φόρο των 15 ευρώ στην εφορία. Από το 2019 ο εκδότης του ομόλογου καταβάλει και τα 100 ευρώ στον χειριστή και εκείνος με τη σειρά του φροντίζει να καταβάλει το φόρο στην εφορία και το υπόλοιπο ποσό των τόκων (μετά φόρων) στον επενδυτή. Η διαδικασία αυτή προκάλεσε τεράστια γραφειοκρατία και «ασχήμυνε» την εικόνα των ελληνικών χρεογράφων. Πλέον, από το 2023 , όλα αυτές οι διαδικασίες και οι «ασχήμιες» θα τερματισθούν.

Επίσημη πρώτη

Μεθαύριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) Γιάννος Κοντόπουλος θα έχει την «επίσημη πρώτη» του συνάντηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα της κεφαλαιαγοράς. Το «ραντεβού» του κ. Κοντόπουλου με τους δημοσιογράφους θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο St George Lycabettus, όπου σε γεύμα εργασία θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τους παρισταμένους για τις τρέχουσες εξελίξεις στο χρηματιστήριο και για τους σχεδιασμούς του. Και δεδομένου ότι έχουν παρέλθει σχεδόν 220 ημέρες από τότε που ανέλαβε CEO του Χρηματιστηρίου, τα ερωτήματα αναμένεται να πέσουν «βροχή»…

Τσιμέντο με τεχνητή νοημοσύνη

Ο Όμιλος Tιτάν ίδρυσε προ μηνών στις ΗΠΑ την CemAI, Inc. (CemAI), εταιρεία που προσφέρει μια διεθνώς πρωτοποριακή υπηρεσία προγνωστικής συντήρησης για τον κλάδο τσιμέντου. Με το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Precognize η CemAI επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα λειτουργίας ολόκληρων εργοστασίων τσιμέντου και στέλνει ειδοποιήσεις που αναλύονται από ομάδα έμπειρων ειδικών, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές ομάδες με στόχο την επίλυση ζητημάτων πολύ πριν αυτά επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου. Έτσι, εάν ένα εργοστάσιο βρίσκεται στα όρια βλάβης ή δυσλειτουργίας που θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή του, το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Precognize είναι σε θέση να εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα και να αποφευχθεί ανήκεστος βλάβη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή