Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι μπορούν να απαλλαγούν – Παραδείγματα
Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος έχουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους.
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, για το έτος που συντελείται η αύξηση θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος.
Το μέτρο έχει μόνιμο χαρακτήρα και δυνητικά μπορεί να αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου.
Για παράδειγμα επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.
Επίσης ένας επιχειρηματίας που απασχολεί σήμερα 5 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και έστω αν αυξήσει το πλήθος των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης (οι μισθωτοί μερικής απασχόλησης δεν μετρούν στην εξίσωση), δηλαδή προσλάβει έξτρα υπαλλήλους το 2023 ώστε το προσωπικό να αυξηθεί συνολικά πάνω από 5, τότε θα απαλλαχθεί από το τέλος επιτηδεύματος για το 2023.
Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 31 του μνημονιακού νόμου 3986/2011, από το 2012 και κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι με μπλοκάκι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, καλούνται να πληρώσουν, με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ.
Επιπλέον, κάθε χρόνο χιλιάδες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους καλούνται να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ. Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του αν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημίες.