Επιβολή πλαφόν στα υπερβάλλοντα έσοδα εταιρειών που παράγουν ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προτείνει τη θέσπιση υποχρεωτικού στόχου για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από τις χώρες μέλη, αλλά και μέτρα για την επιστροφή κερδών των εταιρειών ενέργειας πίσω στους καταναλωτές. Ειδικά η θέσπιση υποχρεωτικού στόχου για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζεται ως ένα βήμα πριν απ’ την επιβολή δελτίου, λόγω του ράλι των τιμών που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
INTIME

Η Κομισιόν θα υποβάλει τις προτάσεις αυτή την εβδομάδα, οι οποίες θα πρέπει όμως στη συνέχεια να εγκριθούν από τα κράτη μέλη. Με βάση τις προσπάθειες συνεννόησης σε επίπεδο ΕΕ που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα πάντως, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν πάλι βαθιές διαιρέσεις φέρνοντας αλλαγές στο σχέδιο που προωθείται από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις του νέου αυτού σχεδίου είναι οι εξής:

  • Τίθενται δύο στόχοι για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας: ένας στόχος μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και ένας υποχρεωτικός στόχος για μείωση της ζήτησης κατά επιλεγμένες ώρες αιχμής. Ο υποχρεωτικός στόχος για τις ώρες αιχμής θα περιλαμβάνει την επιλογή 3-4 ωρών ανά ημέρα. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει ώρες όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να είναι χαμηλή.
  • Επίσης συζητείται μια «έκτακτη και προσωρινή» όπως ονομάζεται εισφορά που θα επιβληθεί σε εταιρείες στους κλάδους πετρελαίου, φυσικού αερίου, λιγνίτη και διυλιστηρίων με βάση τα επιπλέον κέρδη τους.
  • Συζητείται να οριστεί ένα ελάχιστο επίπεδο έκτακτης τέτοιας φορολογίας με τα κράτη μέλη να επιτρέπεται να εφαρμόζουν υψηλότερο συντελεστή. Ο φόρος θα μπει με βάση τα κέρδη του οικονομικού έτους 2022, τα οποία είναι υψηλότερα από τα μέσα κέρδη προ φόρων για τα τρία έτη από το 2019 και μετά. Ομως δεν έχει οριστεί ακόμη ποσοστό του φόρου αυτού.«Η εισφορά αλληλεγγύης δικαιολογείται από το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες πραγματοποιούν μη προβλεπόμενα πλεονάσματα κερδών τα οποία οφείλονται στις απρόσμενες καταστάσεις», σημειώνει το έγγραφο. «Αυτά τα κέρδη δεν είναι σε συμφωνία με τα κανονικά κέρδη που αυτές οι οντότητες θα μπορούσαν να περιμένουν υπό κανονικές συνθήκες», αναφέρεται.
  • Επίσης θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στα λεγόμενα υπερβάλλοντα έσοδα εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές πλην του φυσικού αερίου, μέσω της επιβολής ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια, αναφέρεται. Το αυτό ανώτατο όριο θα καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αποφευχθεί η λεγόμενη «διαθεσιμότητα και η κερδοφορία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων» και οι επενδύσεις υποστηρίζει η Κομισιόν.

Για να ισχύσουν βέβαια όλα – ή μερικά από αυτά – θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ «που θα ταιριάζει σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη με τις ποικίλες πηγές ενέργειας, πλούτου και βιομηχανικής ισχύος», σχολιάζει το Bloomberg. Ως πρώτο βήμα το προσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τους επιτρόπους της ΕΕ σήμερα προτού η Φον ντερ Λάιεν το αποκαλύψει στην ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ενωσης στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι από τις εθνικές κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την πρόταση και εάν και εφόσον συμφωνήσουν το θέμα θα περάσει στους αρμόδιους υπουργούς για έγκριση. Τελικά για να υπάρξει μια απόφαση μπορεί να χρειαστεί συμφωνία σε επίπεδο ηγετών.