Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πόσο κοστίζει η αλλαγή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο - Τι ισχύει για το ρεύμα

Τιμές - φωτιά σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πόσο κοστίζει η αλλαγή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο - Τι ισχύει για το ρεύμα
Pixabay
9'

Ο τρόπος που θα επιλέξουν να ζεσταθούν τα νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες. Σίγουρα, 700.000 νοικοκυριά που διαθέτουν θέρμανση με φυσικό αέριο θα περάσουν πολύ δύσκολα καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις, σε σχέση με πέρυσι το φυσικό αέριο είναι 257% πάνω, το πετρέλαιο 18% πάνω και το ρεύμα -12%. Δηλαδή, μέχρι πέρυσι το φυσικό αέριο ήταν η καταλληλότερη θέρμανση καθώς ήταν 61% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και 21% είχε χαμηλότερη από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οπότε, το συμπέρασμα είναι πως ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα επιδοτηθεί και με 25 λεπτά στην αντλία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ θα αυξηθεί το ποσό που δίνεται ως επιχορήγηση στα 350€, ενώ θα διευρυνθεί και το πλαίσιο των δικαιούχων.

Πόσο κοστίζει να μετατρέψω τον λέβητα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο

Ο αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής του ΕΚΠΑ, Χάρης Δούκας, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε πως «σε μια μονοκατοικία η μετατροπή φυσικού αερίου σε πετρέλαιο θα στοιχίσει πάνω από 1.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ενώ αντίστοιχα σε μια πολυκατοικία, με περίπου 3 διαμερίσματα και αυτονομία θέρμανσης, η μετατροπή θα στοιχίσει από 300 έως 500 ευρώ».

Και συνέχισε λέγοντας πως «τo ρεύμα είναι "επικίνδυνο" γιατί τώρα είναι φθηνό λόγω επιδοτήσεων. Τον Οκτώβριο το ρεύμα εκτιμώ ότι θα είναι πιο ακριβό από το πετρέλαιο για θέρμανση. Και αυτό γιατί ακούγεται πως οι πριμοδοτήσεις από τον Οκτώβριο θα σταματήσουν να είναι οριζόντιες. Ως εκ τούτου, το να βάλει κάποιος αντλία θερμότητας μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη, καθώς αν σταματήσει η οριζόντια επιδότηση, όπως ακούγεται ότι θα γίνει από τον Οκτώβριο θα είναι κλιμακωτή και θα είναι ανάλογη με την κατανάλωση του νοικοκυριού, τότε οι λογαριασμοί του ρεύματος θα εκτοξευτούν ξανά. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν air condition και συστήματα κεντρικού κλιματισμού ψύξης-θέρμανσης για τη θέρμανσή των σπιτιών τους».

Ο κ. Δούκας θεωρεί «λάθος προσέγγιση όποιος φεύγει από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο να πάρει διπλή επιδότηση. Θα πρέπει η κυβέρνηση να καλύψει το κόστος της αύξησης του φυσικού αερίου. Θα μπορούσε να παρείχε και ηλιακό θερμοσίφωνα δωρεάν για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας».

Τόνισε ακόμα πως «τις τιμές φυσικού αερίου που είχαμε πριν την αύξηση, η οποία ξεκίνησε περίπου από τον Αύγουστο του 2021, δεν νομίζω να τις ξαναδούμε».

Οι τρεις παραδοξότητες

Κόντρα στις υπέρογκες αυξήσεις στο φυσικό αέριο έρχονται τα προγράμματα επιδότησης που «τρέχουν» τα τελευταία χρόνια, όπως σχολιάζει ο κ. Δούκας.

«Παραδοξότητα νούμερο 1:

Το «Εξοικονομώ» συνεχίζει κι επιδοτεί την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου σε φυσικό αέριο

Παραδοξότητα νούμερο 2:

Tα νέα κτήρια για να προχωρήσουν οι οικοδομές έχουν υποχρεωτική μελέτη για φυσικό αέριο

Παραδοξότητα νούμερο 3:

H ΔΕΗ, παρότι υπάρχει μια γενικότερη κατεύθυνση από την κυβέρνηση για να βάλει ο κόσμος πετρέλαιο, επιδοτεί την αντλία θερμότητας.

Δεν υπάρχει ενιαίος ιστός σε αυτά που ανακοινώνονται».

Κομισιόν: «Όχι» σε πλαφόν στην τιμή του ρώσικου φυσικού αερίου - Θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη

Η Κομισιόν φαίνεται ότι δεν θα λάβει τελικά το μέτρο του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, μια λύση που είχαν προτείνει αρκετές χώρες.

Αντί αυτού, η Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή επιπλέον φόρων στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο κανονισμού για το «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια» που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν φαίνεται ότι καταλήγει στην επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος όταν θα κάνει την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη (14/9).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, έχουν ταχθεί κατά του ανώτατου ορίου στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ήδη απειλήσει να σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη εάν συμφωνηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Από την άλλη, 12 χώρες, όπως η Γαλλία και η Πολωνία, προκρίνουν τη λύση του πλαφόν.

Η πανευρωπαϊκή λύση που προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Την άμεση εφαρμογή πανευρωπαϊκής λύσης για την ενεργειακή κρίση, πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, κατά την παρουσίαση μελέτης του ΟΕΕ.

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από ομάδα οικονομολόγων, και επιμελήθηκε ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, αναλύει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Όπως είπε ο πρόεδρος, «επιβάλλεται άμεσα, χθες, μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα είναι ολιστική και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον. Αντίστοιχη λύση είχαμε προτείνει εξ αρχής και στο θέμα της κάλυψης των ζημιών από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και δικαιωθήκαμε.

Η ευρωπαϊκή αυτή λύση πρέπει να έχει δύο άξονες:

• Ο πρώτος αφορά στην ελάφρυνση του βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

• Ο δεύτερος αφορά στη διασφάλιση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε οι μειώσεις των διεθνών τιμών να περνούν άμεσα στη λιανική. Έτσι, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαθίδρυσης πληθωριστικών τιμών και αντίληψης - δηλαδή λιανικών τιμών υψηλότερων από αυτές, που αντιστοιχούν στην πορεία των διεθνών».

Σε ό,τι αφορά στη μελέτη, καταγράφει τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών στην ελληνική και άλλες οικονομίες, και προτείνει λύσεις.

Κατά την παρουσίαση, ο κ. Μανιάτης είπε ότι «της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχαν προηγηθεί τραγικά λάθη σε επίπεδο ΕΕ, όπως η μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα είναι ασφαλής σήμερα, διότι έκανε σωστό σχεδιασμό πριν από 10 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε καλή θέση. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν είναι πολύ πίσω σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι η έκτη χώρα με την καλύτερη πρόοδο».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Νίκος Βέττας, τόνισε ότι «είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς θα βρεθεί λύση σε αυτό, που συμβαίνει στην Ουκρανία. 'Αρα, θα πρέπει να λειτουργούμε υπό την υπόθεση εργασίας ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις συνθήκες. Αν η ελληνική οικονομία δεν μπορέσει την επόμενη δεκαετία να έχει ρυθμό ανάπτυξης 3%, τότε θα έχει σημαντικό πρόβλημα».

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης, είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Δεν υπάρχει ιδανικός τρόπος λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη, που δεν τον αγγίζουμε και δεν τον αλλάζουμε. Το πρώτο ταμπού είναι ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και επειδή δεν υπάρχουν ταμπού στην ενέργεια και την πολιτική της, θα πρέπει να σταθμίσουμε κάθε φορά τι ταιριάζει στο προφίλ μας και το ενεργειακό μας μείγμα».

Φυσικό αέριο: Πως θα γίνει η επιδότηση στον τελικό καταναλωτή

Την προηγούμενη χειμερινή περίοδο ενισχύονταν από το κράτος και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας περίπου 540.000 οικιακοί καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου και άλλοι 150.000 εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές αερίου. Η διπλή ενίσχυση κάλυπτε περίπου το 80% της αύξησης στο αέριο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμβάλλει καθοριστικά στη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, απορροφώντας ένα σημαντικό ποσοστό της αύξησης στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, έχοντας διαθέσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ σε εκπτώσεις.

Πλέον, με την τιμή του φυσικού αερίου να έχει εκτοξευθεί, η «ασπίδα» των επιδοτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεν θα καλύπτει πάνω από το 50% της αύξησης, αν και το ύψος τους δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

Πάντως, και για τα τιμολόγια αερίου εξετάζεται η εφαρμογή ενός κλιμακωτού σχήματος στήριξης, ανάλογα με την κατανάλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ανέφερε για το θέμα τα εξής: «Βεβαίως θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή που βλέπετε σήμερα, δεν θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Θα υπάρχει μια γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική. Λέω σχετικά λογική διότι είναι βέβαιον ότι θα υπάρχει αύξηση στην τιμή του αερίου, αλλά η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής δεν θα έχει καμία σχέση με την τιμή που βρίσκεται σήμερα το αέριο».

Σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility) διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, όταν προ έτους ήταν στα 56 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή