EE: Πακέτο 140 δισ. ευρώ για να μειωθεί η ενεργειακή «φωτιά»
Δέσμη τριών έκτακτων μέτρων για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των μεγάλων αυξήσεων των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και στην ενεργειακή επάρκεια πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την αναγγελία τους έκανε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ η εξειδίκευση των παρεμβάσεων έγινε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
Από τα μέτρα αυτά αναμένεται να εισπραχθούν τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ θα εξοικονομηθούν ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του 4% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 30 Σεπτεμβρίου κατά τη νέα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ειδικότερα τα πρωτεινόμενα μέτρα αφορούν:
Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
Η Κομισιόν προτείνει την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά τουλάχιστον 5% σε ώρες αιχμής. Αυτές θα επιλεγούν από κάθε κράτος-μέλος ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από την Κομισιόν, πρόκειται για τρεις με τέσσερις ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο.
Επίσης προτείνει στις χώρες τη μείωση κατά τουλάχιστον 10% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 31 Μαρτίου 2023. Μπορούν να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα τα οποία είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν και μέτρα οικονομικής αντιστάθμισης. Η μείωση της ζήτησης σε περιόδους αιχμής θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 1,2 δισ. κυβικά μέτρα τον χειμώνα, ήτοι το 4% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης προσωρινό ανώτατο όριο εσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν απροσδόκητα έσοδα, ενώ λειτουργούν με χαμηλό κόστος. Δηλαδή τις τεχνολογίες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης.
Οι εν λόγω παραγωγοί πραγματοποιούν έκτακτα έσοδα, με σχετικά σταθερό λειτουργικό κόστος, καθώς οι δαπανηροί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο έχουν αυξήσει την τιμή χονδρικής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν. Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το ανώτατο επίπεδο εσόδου σε 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Τα έσοδα που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο θα εισπράττονται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών κατά τον διακανονισμό των συναλλαγών ή ύστερα από αυτόν και θα πρέπει να διοχετεύονται στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία γενικότερα, που είναι όλα εκτεθειμένα σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μέτρο έχει σχεδιαστεί να ισχύσει έως τις 31 Μαρτίου του 2023 και θα αποδώσει 117 δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης πάνω στα υπερκέρδη που παράγονται από δραστηριότητες στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Θα εισπραχθεί από τα κράτη-μέλη το 33% επί των κερδών του 2022. Ως υπερκέρδη θεωρούνται όσα είναι αυξημένα κατά 20% από τον μέσο όρο των κερδών των τριών προηγούμενων ετών.