Μειώνονται οι αναμονές για κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ – Κρίσιμος ο Οκτώβριος

Στα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο εκμηδενισμού των εκκρεμών συντάξεων, καθώς απομένουν περίπου 30.000 αιτήσεις, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να επικεντρώνεται στα αιτήματα του δημοσίου τομέα.
INTIME

Προς το παρόν υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που κρίνονται ως εν δυνάμει ανελαστικές ή αναμένεται να εκδοθούν γι’ αυτές απορριπτικές αποφάσεις. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν 11.000 αιτήσεις όπου δεν θεμελιώνεται εκ του νόμου συνταξιοδοτικό δικαίωμα, 2.000 αιτήσεις με οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί, 1.000 περιπτώσεις με ανοιχτές δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ και 6.000 αιτήσεις που στερούνται ιατρικής γνωμάτευσης.

Στις εκκρεμότητες των επικουρικών συντάξεων υπάρχει μικρή αποκλιμάκωση, καθώς έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις κύριες συντάξεις, η έκδοση τω οποίων αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ακολουθήσει η έκδοση των επικουρικών.

Ο στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι η εκκαθάριση περισσότερων από 126.700 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης έως το τέλος Μαρτίου 2023, όπως και των 13.724 εφάπαξ έως το τέλος του έτους.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια μείωσης των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις, με το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων που ξεπερνά τις 98.800. Η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση θα φανεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους με στόχο έως το τέλος Μαρτίου - Απριλίου 2023 να έχει δοθεί η πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά Ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολουμένων (π.χ. νομικών, μηχανικών κ.λπ.), που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2015-2016.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην καταβολή των εφάπαξ, κατά τον e-ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των εκκρεμών αιτήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, εκκρεμούν 13.724 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 5.747 ήταν ληξιπρόθεσμες και το συνολικό εκτιμώμενο ποσό εξόφλησης ανέρχεται σε περίπου 208 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, οι 6.441 αιτήσεις (2.913 ληξιπρόθεσμες) αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα και τους αυτοαπασχολουμένους και οι 7.286 τον δημόσιο τομέα (2.834 ληξιπρόθεσμες).