ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Λύση στην ενεργειακή κρίση γιοκ: Χαμένη στις έκτακτες συσκέψεις η Ευρώπη

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μας σώσουν και η Ευρώπη φαντάζει ανίκανη όχι να λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, αλλά ούτε καν να το διαχειριστεί
pixabay.com

Οι τελευταίες ανακοινώσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα συνεχίζει να βρίσκεται σε βέρτιγο και μη έχοντας λύση για τους λαούς της Ευρώπης πουλάει το αφήγημα περί νίκης έναντι των Ρώσων, κάτι που βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Η πολιτική των διακοπών ενέργειας και του ρεύματος με το δελτίο προφανώς και δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για μια Ήπειρο που δεν παράγει ενέργεια. Την ίδια ώρα το μεγάλο ρήγμα που υπέβοσκε εδώ και χρόνια στο εσωτερικό της Ένωσης, έχει αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια. Κάθε χώρα, όπως και η Ελλάδα βεβαίως, επιλέγει το δικό της μοναχικό δρόμο και δεν υπάρχει καμία απολύτως κοινή συνεννόηση για έλεγχο των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και της αποσύνδεσής τους από τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Η ελληνική κυβέρνηση, σταγόνα στον ωκεανό, επιμένει να προτείνει στην Ε. Ε. οριολογικές προτάσεις εις ώτα μη ακουόντων.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός ορόσημο για το τι θα συμβεί τον ερχόμενο χειμώνα ειναι βέβαια η 30η Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε έχουν στη διάθεση τους οι υπουργοί ενέργειας της Ευρωζώνης για να μελετήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν και στην έκτακτη σύσκεψη τους την ίδια μέρα να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο μείωσης των τιμών και εξοικονόμησης ενέργειας.

Μιλάμε βεβαίως για τον ορισμό της γραφειοκρατίας αφού εδώ και ένα χρόνο η Κομισιόν δεν κάνει τίποτα άλλο από έκτακτες συσκέψεις εις τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία απόφαση. Μόνο προτάσεις και μελέτες επί των προτάσεων, ενώ οι πολίτες πληρώνουν κάθε μήνα λογαριασμούς ρεύματος ίσους ή και μεγαλύτερους από έναν μισθό.

Οι τελευταίες προτάσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν υποχρεωτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας στις ώρες αιχμής, πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και εισφορά αλληλεγγύης στη βιομηχανία πετρελαιοειδών, άνθρακα και λιγνίτη και μέτρα ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις ενέργειας. Στις προτάσεις της Κομισιόν δεν υπήρξε τελικά η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ζήτημα το οποίο διχάζει τα κράτη μέλη και όπως δείχνουν τα πράγματα οι αποφάσεις επί αυτού μετατίθενται χρονικά.

Η αμέσως κρίσιμη ημερομηνία είναι το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου όπου το θέμα αναμένεται να εξετάσουν στην Σύνοδο Κορυφής της Πράγας οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Οι περισσότεροι αναλυτές δεν βλέπουν λευκό καπνό, ούτε σε αυτή τη Σύνοδο, ούτε στην επόμενη που θα γίνει στις 20-21 Οκτωβρίου. Ενδιάμεσα θα έχει παρεμβληθεί μια ακόμη σύνοδος των υπουργών ενέργειας με στόχο να βάλει τις τελικές πινελιές σε ένα κείμενο συμφωνίας αν όλα πάνε βάση σχεδίου και προσδοκιών.

Ενεργειακή ανεργία προ των πυλών

Οι εξελίξεις στο κομμάτι της ενέργειας θα προκαλέσουν όχι μόνο ενεργειακή ένδεια, αλλά κάτι ακόμα χειρότερο: ενεργειακή φτώχεια και ανεργία.

Με γενικευμένο μπλακ άουτ απειλείται η Ευρώπη που έχει ανεβάσει ταχύτητες και έχει επιδοθεί σε ένα «ράλι» για να προλάβει τον βαρύ χειμώνα. Τα μέτρα ύψους 140 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν αμβλύνουν τη γενικευμένη ανησυχία που πέφτει σαν βαριά σκιά πάνω από τις Βρυξέλλες, αλλά ανοίγουν πεδίο αντιπαράθεσης όπως άλλωστε μαρτυρά η «σιωπηλή» κόντρα ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα φαίνεται να γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος και το παραμυθάκι ότι θα μας έσωζαν οι ΗΠΑ. Να μην περιμένουμε βοήθεια από την Αμερική, μας προειδοποιούν οι αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη από σχιστολιθικά εδάφη, αφού όπως λένε οι επικεφαλής τους δεν δύνανται να σώσουν την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση.

Η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη με αυξημένες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, εν μέσω φόβων ότι η «βουτιά» των ρωσικών εξαγωγών θα εκτοξεύσει τις τιμές του αργού ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Συμπερασματικά τα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς λιγοστεύουν και τον χειμώνα οι ηγέτες της Ε. Ε. δεν θα βρίσκουν δικαιολογίες για να σβήσουν την οργή που έρχεται.

Σχετικές ειδήσεις