Υποχωρεί η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου
Στα 170 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), σημειώνοντας πτώση 40 ευρώ σε σχέση με πριν από δέκα ημέρες.
Την ίδια στιγμή, μπροστά σε ένα ιστορικό κύμα κρατικοποιήσεων βρίσκεται πλέον ο ενεργειακός τομέας στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις πασχίζουν να αποτρέψουν την κατάρρευση της αγοράς και ένα ντόμινο που κάποιοι παραλληλίζουν με εκείνο που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers στον χρηματοοικονομικό κλάδο, το 2008.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της γερμανικής μονάδας της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες για την κρατικοποίηση της Uniper και άλλων δύο εταιρειών εισαγωγής φυσικού αερίου.
Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία φορτώνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες με ζημίες, και τις φέρνουν αντιμέτωπες του margin calls, που λέγεται ότι ξεπερνούν το 1,5 τρισ. δολάρια, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να έχουν ήδη ανακοινώσει μια σειρά από κρατικές διασώσεις και δάνεια στήριξης. Ομως, τα μέτρα αυτά αποδεικνύονται μικρά μπροστά στην έκταση της κρίσης, με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο κατάρρευσης συστημικής σημασίας εταιρειών, χωρίς περαιτέρω κρατική στήριξη.
Την παρελθούσα εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι παίρνει τον έλεγχο των γερμανικών διυλιστηρίων της ρωσικής Rosneft, καθώς ειδικά το διυλιστήριο Schwedt ευθύνεται για το 90% των προμηθειών πετρελαίου του Βερολίνου. Οπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η κρατικοποίηση ήταν αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η απειλή στην ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών. Η Rosneft Deutschland, που ανήκε κατά πλειοψηφία στον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο, ευθύνεται για το 12% της συνολικής δυνατότητας διύλισης πετρελαίου της Γερμανίας. Βέβαια, τα διυλιστήρια προετοιμάζονται τώρα για την πιθανότητα αντιποίνων από τη Ρωσία, όπως οι περιορισμοί στις προμήθειες πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό της τη Uniper και ακόμη δύο μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου, τις VNG και Securing Energy for Europe (SEE), γνωστή ως πρώην Gazprom Germania. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg, απομένει να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες, όμως η τελική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Εάν δεν υπάρξει μεγαλύτερη κρατική στήριξη, τότε υφίσταται σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης για τους συστημικά μεγάλους παρόχους ενέργειας όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και των υπόλοιπων χωρών. Μια συντονισμένη απάντηση και για τους τρεις ομίλους σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.
Με τον Nord Stream να παραμένει κλειστός, η Uniper πιέζεται να βρει εναλλακτικές πηγές, καθώς κάθε ημέρα που περνάει συσσωρεύει ζημίες 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας. Αυτές οι τρεις εταιρείες αποτελούν βασικό πυλώνα της ενεργειακής υποδομής της Γερμανίας, μεταφέροντας φυσικό αέριο στους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, τροφοδοτώντας βιομηχανίες και νοικοκυριά. Ερωτηθείς για τα σχέδια εθνικοποίησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε: «Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη, εργαζόμαστε με πολύ προσεκτικά βήματα».