Χαμηλότερες τιμές για το ρεύμα τον Οκτώβριο από τους προμηθευτές
- Η ΔΕΗ έδωσε τιμές 0,595 ευρώ η κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες στη χρέωση ημέρας και 0,607 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Στη νυχτερινή χρέωση το κόστος είναι 0,554 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο οι αντίστοιχες τιμές ήταν 0,788 και 0,80 για την χρέωση ημέρας και 0,747 για τη νυχτερινή. Το πάγιο παραμένει στα 3,5 ευρώ.
- Η Ηρων δίνει σταθερή τιμή 0,5584 ευρώ η κιλοβατώρα συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας 20% και το πάγιο είναι 3 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο έδινε τιμή 0,60 συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας 20% ευρώ.
- Η Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.
- Η Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
- Η Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Ερώτημα παραμένει η κρατική επιδότηση που θα ανακοινωθεί σήμερα στις 09.30 από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα και σε ότι αφορά το ρεύμα θα περιλαμβάνει κλιμακωτή ενίσχυση αλλά και «μπόνους» σε περίπτωση μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% η οποία θα δίνεται με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές.
Οι πληροφορίες µιλούν για τρεις κλίµακες, µε την επιδότηση να διαφοροποιείται ανάλογα µε την κατανάλωση και στο πρώτο κλιµάκιο της τάξης των 500 κιλοβατωρών τον µήνα η ενίσχυση να είναι υψηλή και να κινείται γύρω στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Οι καταναλωτές πάντως φαίνεται να αναζητούν καταφύγιο από τις υψηλές τιµές και την ανασφάλεια από την παρατεταµένη ενεργειακή αβεβαιότητα στην αγκαλιά της ∆ΕΗ. Τα ανεπίσηµα στοιχεία της αγοράς για τις µετακινήσεις πελατών τον Αύγουστο, πρώτο µήνα εφαρµογής του νέου συστήµατος τιµολόγησης και ελεύθερης µετακίνησης πελατών από πάροχο σε πάροχο, δείχνουν ρεκόρ επιστροφής πελατών προς τη ∆ΕΗ, σε συνέχεια επίσης ενός µεγάλου αριθµού µετακινήσεων τον Ιούλιο, στην κορύφωση του θορύβου που ξέσπασε γύρω από τη ρήτρα αναπροσαρµογής και της γενικευµένης δυσπιστίας προς τους ιδιωτικούς παρόχους που τον συνόδεψε.
Τον Ιούλιο οι καταναλωτές που επαναπατρίστηκαν στη ∆ΕΗ έφτασαν κοντά στις 5.000, ενώ τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις 7.500 χιλιάδες. Πρόκειται για τον µεγαλύτερο αριθµό µετακινήσεων στο δίµηνο και µάλιστα σε απόσταση από τον αµέσως επόµενο πάροχο, τη ZeniΘ, η οποία πρόσθεσε στο πελατολόγιό της περί τους 3.700 καταναλωτές τον Ιούλιο και πάνω από 4.500 τον Αύγουστο.