Bitcoin: Πτώση 3% - Υποχωρεί στην περιοχή των 18.000 δολαρίων

Πτώση σχεδόν 3% καταγράφει το Bitcoin, με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να προσπαθεί να κρατήσει τα 18.000 δολάρια.
Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 59% από τις αρχές του 2022
Pixabay

Το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 18.895 δολάρια με τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 361 δισ. ευρώ.

Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 59% από τις αρχές του 2022, ενώ χάνει 75% από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που ήταν τον Νοέμβριο του 2021.

Σήμερα Τετάρτη ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με την αγορά να αναμένει πως η Fed είτε θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, στο 3,25%, είτε κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, στο 3,5%.

Οι αναλυτές διχάζονται για το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγάλης αύξησης τον Νοέμβριο, αλλά και για το σενάριο επαρκούς αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Ετσι, αναμένουν πως το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος από 3,5% έως 4% μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Ακόμη πιο απρόβλεπτο είναι το τοπίο για το τι θα αποφασισθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον Δεκέμβριο.

Το μεγάλο πρόβλημα για τη Fed είναι, βέβαια, ο πληθωρισμός, αλλά η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, οι καταναλωτικές δαπάνες ικανοποιητικές και οι τιμές των κατοικιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται σοβαρή αύξηση στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων. Στην περίπτωση, δηλαδή, που η Fed προχωρήσει σε υπερβολικά επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να οδηγήσει την οικονομία σε ήπια ύφεση.

Ακόμη και εάν η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αποφύγει μια μεγάλη ύφεση, είναι πιθανό πως τα χρηματιστήρια, τα οποία ήδη καταγράφουν σοβαρές απώλειες φέτος, θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Οι επενδυτές αδυνατούν να προβλέψουν το επίπεδο των επιτοκίων στα μέσα του 2023, με τα στοιχήματα να ποντάρουν μεταξύ 3,25% έως και 5%.

Επιπλέον, μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναμένεται να αποδυθούν με ακόμη επιθετικότερες διαθέσεις στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού, εντείνοντας τις διακυμάνσεις στις αγορές. «Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουν ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων της Fed και της ΕΚΤ.

Οι φόβοι περί ύφεσης δημιουργούν ένα πιο αδύναμο πλαίσιο για τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, και οι παγκόσμιες προβλέψεις παραμένουν αφύσικα ασταθείς», δηλώνει σε σχετική έκθεση ο Λουίτζι Σπεράντζα, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής παγκοσμίων αγορών της BNP Paribas Markets 360.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ύφεση στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη και, παρότι ενδέχεται να μην είναι βαθιά, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μακράς διαρκείας. Αναφορικά με τις ΗΠΑ, το μακροοικονομικό τοπίο είναι «λιγότερο αρνητικό» σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται επιθετική νομισματική πολιτική για να αντιμετωπισθούν οι αντιξοότητες.