Η ρωσική επιστράτευση και η Fed ρίχνουν το ευρώ
Η πτώση του ευρώ και η άνοδος του δολαρίου πυροδοτούνται εν μέρει από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της Fed, οι οποίες ενθάρρυναν τους διεθνείς επενδυτές να ποντάρουν σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τελευταία –απογοητευτικά– στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις, οδηγώντας σε ακόμη ισχυρότερο δολάριο.
Πιέσεις στο ευρώ δεν ασκεί μόνον η Fed, αλλά και η πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει σήμερα την πρώτη επιστράτευση στη χώρα του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.
Το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Για τον υπόλοιπο κόσμο, η άνοδος του δολαρίου είναι βραχνάς. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα σήμανε συναγερμό, προειδοποιώντας ότι η διεθνής οικονομία οδεύει
Το ευρώ, το γιεν και η στερλίνα έχουν διολισθήσει σε πολυετή χαμηλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Το ισχυρό δολάριο καθιστά ακριβότερα τα χρέη των αναδυόμενων οικονομιών, τα οποία διογκώθηκαν από την επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα μάλιστα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, εκτιμάται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα έχουν μέχρι το τέλος του 2023 χρέη ύψους 83 δισ. δολαρίων.
Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα έθνη, η άνοδος του δολαρίου επίσης κλιμακώνει τις πιέσεις, καθιστώντας ακριβότερες τις εισαγωγές ορισμένων βασικών τροφίμων και καυσίμων. Μάλιστα, ορισμένα κράτη έχουν καταφύγει στα αποθεματικά τους σε δολάρια ή σε άλλα νομίσματα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις και να σταθεροποιήσουν τα νομίσματά τους. Και παρότι οι τιμές των προϊόντων έχουν «ξεφουσκώσει» τον τελευταίο καιρό, οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές δεν έχουν υποχωρήσει, λόγω του δολαρίου.