Ενεργειακή κρίση: Οι δύο εξαιρέσεις που ζητά η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες
Στη στήριξη του πακέτου των τριών μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας προχωρά η Ελλάδα, επιδιώκοντας όμως δύο εξαιρέσεις. Τη διατήρηση του πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο και τη μείωση της ζήτησης ρεύματος από τις βιομηχανίες να είναι προαιρετική.
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου συνέρχεται εκτάκτως το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μοναδικό θέμα την πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή των ανακοινώσεων που έκανε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξη της Αθήνας σε αυτά τα μέτρα.
Ολο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις επόμενες ημέρες μέχρι την Παρασκευή, οπότε και οι 27 θα επιδιώξουν την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, είναι σε εξέλιξη ένας παρασκηνιακός γύρος διαπραγματεύσεων και διαμόρφωσης συμμαχιών ανάμεσα σε κράτη-μέλη. Στόχος των ομάδων είναι η αλλαγή διατάξεων του σχεδίου κειμένου του Κανονισμού.
Η Αθήνα, λένε οι πληροφορίες, επιδιώκει σε κάποια σημεία τη βελτίωση των προτεινόμενων μέτρων προκειμένου να μην ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική ως προς τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και να μην τορπιλίσει την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.
Τα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν και οι επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι:
- Η επιβολή ανώτατου ορίου εσόδων στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, πλην εκείνης των μονάδων φυσικού αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί με τη χρήση των ΑΠΕ, της πυρηνικής ενέργειας, του άνθρακα, του νερού χωρίς αποθήκευση, της γεωθερμίας και των βιοκαυσίμων έχουν απροσδόκητα κέρδη λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Σε αυτές τις μονάδες προτείνει ανώτατο όριο πληρωμής των παραγωγών με τιμή τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε αυτό το μέτρο έχοντας επιβάλει πλαφόν και στο φυσικό αέριο. Ζητά, λοιπόν, να εξαιρεθεί από την πρόταση της Κομισιόν και να διατηρηθεί το ανώτατο όριο στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Οπως και να συνεχίσει να εφαρμόζει το μοντέλο που ξεκίνησε από τον Ιούλιο και είναι ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί ώστε αν δεν πάρει εξαίρεση και συγκεκριμένα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο να συνεχίσει την είσπραξη εσόδων από την επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις ποσότητες αερίου που χρησιμοποιούνται από την ηλεκτροπαραγωγή. Τα έσοδα ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Η επιβολή έκτακτης φορολόγησης 33% στα υπερβολικά κέρδη των διυλιστηρίων πετρελαίου για το 2022.
Η Κομισιόν θεωρεί ως έκτακτα κέρδη αυτά που είναι πάνω από 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας το περασμένο Σάββατο με δηλώσεις του στον Σκάι, είπε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τον κανονισμό και τη συγκεκριμένη διάταξη.
Τα ελληνικά διυλιστήρια αντιδρούν σε αυτήν την πρόταση ζητώντας να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση τα κέρδη που προέρχονται από την υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων και τις εξαγωγές.
- Υποχρεωτική ζήτηση ρεύματος 5% σε ώρες αιχμής και με εθελοντικά μέτρα κατά 10% για το σύνολο της κατανάλωσης.
Η Ελλάδα διεκδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η μείωση στις ώρες αιχμής – μέτρο που αφορά την ενεργοβόρο βιομηχανία – να είναι προαιρετική. Σημειώνεται ότι οι βαριές βιομηχανίες θα αποζημιώνονται όταν μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος.