Οι «μνηστήρες» της Αριάδνης, η ΚΡΙ-ΚΡΙ και η διπλή αποεπένδυση της ΕΛΑΣΤΡΟΝ
Η Αριάδνη Interconnection
Ενδεχομένως και εντός της ημέρας ο ΑΔΜΗΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διάθεση του μειοψηφικού πακέτου της Αριάδνη Interconnection. Η Αριάδνη Interconnection αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι κάτοχος του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνη Interconnection έτρεξε από τις αρχές Αυγούστου διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής του εταιρείας. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξέπνευσε χθες, ωστόσο τηρήθηκε «σιγή ασυρμάτου» για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σημειώνεται πως η διαγωνιστική διαδικασία για το 20% της Αριάδνη Interconnection πραγματοποιείται σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση, της προεπιλογής, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να τεκμηριώσουν ότι πληρούν όλα τα κριτήρια που περιγράφονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία. Στην δεύτερη φάση, της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, οι επενδυτές που θα επιλεχθούν, θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Η διάρκεια της δεύτερης φάσης είναι 3 έως 4 μήνες περίπου, κάτι που σημαίνει πως ο πλειοδότης για το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνη Interconnection θα επιλεγεί εντός του 2023. Γιατί το ενδιαφέρον των επενδυτών θεωρείται δεδομένο; Γιατί η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής περιλαμβάνεται στην κορυφαία πεντάδα των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος πανευρωπαϊκά και είναι το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ
Η πορεία της βιομηχανίας γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ στο πρώτο εξάμηνο 2022 καταδεικνύει με το πλέον εμφανή τρόπο, το πως οι υψηλές τιμές των υλικών και της ενέργειας συρρικνώνουν τα περιθώρια κέρδους. Ο κύκλος εργασιών της ΚΡΙ-ΚΡΙ στο πρώτο εξάμηνο 2022 διαμορφώθηκε σε 83,39 εκατ. ευρώ, έναντι 70,23 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2021, αυξημένος κατά 18,7%. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν την ίδια περίοδο σχεδόν κατά 50% και ανήλθαν σε 7,50 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2022 έναντι 14,65 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2021. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 60% και ανήλθαν σε 4,06 εκατ. ευρώ, έναντι 10,05 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2022. Η βιομηχανίας γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ μετακύλησε μέρος της αύξησης του κόστους της στις τιμές των προϊόντων. Οι ανατιμήσεις πραγματοποιήθηκαν σταδιακά, σε τρεις κύκλους. Οι ανατιμήσεις του τελευταίου κύκλου ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τον Αύγουστο , αλλά και εντός του Σεπτεμβρίου. Αν και κανείς δεν γνωρίζει το εάν θα υπάρξει και τέταρτος κύκλος ανατιμήσεων, ωστόσο η εταιρεία αναφέρει πως «η άνοδος των τιμών των υλικών έχει σταματήσει, παρουσιάζοντας επί το πλείστον σταθεροποιητικές τάσεις».
Διπλή αποεπένδυση
Σε διπλή αποεπένδυση προχώρησε προ ημερών η χαλυβουργία ΕΛΑΣΤΡΟΝ. Η εισηγμένη που έχει περισσότερα από 50 χρόνια παρουσίας στον κλάδο της χαλυβουργίας και αποτελεί τον κύριο επεξεργαστή και μεταπωλητή προϊόντων χάλυβα και θερμομονωτικών πάνελ στην Ελλάδα με ισχυρές διεθνείς και μακροχρόνιες εγχώριες συνεργασίες, πήρε την απόφαση να αποχωριστεί δύο assets της. Το πρώτο είναι ένα βιομηχανικό ακίνητο που διέθετε στον Σκαραμαγκά Αττικής, το οποίο βρίσκεται παράλληλα της Λεωφόρου Σχιστού και απέναντι από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο αφορά σε θυγατρική της που δραστηριοποιείται από το 2010 στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, η οποία διέθετε φωτοβολταϊκό σταθμό επί της στέγης του εν λόγω ακινήτου στο Σκαραμαγκά. Από την πώληση των δύο αυτών περιουσιακών στοιχείων η χαλυβουργία ΕΛΑΣΤΡΟΝ εισέπραξε συνολικά 6,9 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Αστικά Ακίνητα
Με τους καλύτερους οιωνούς έχει εκκινήσει η θητεία του Γιάννη Γκάνου στο τιμόνι της Alpha Αστικά Ακίνητα. Ο κ. Γκάνος ανέλαβε την 1η Ιουνίου 2022 CEO της εισηγμένης, περίοδο που ήδη η εταιρεία κατέγραφε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι. Το πρώτο εξάμηνο 2022, τα συνολικά έσοδα της Alpha Αστικά Ακίνητα παρουσίασαν αύξηση κατά 17,8% σε επίπεδο Ομίλου σε ετήσια βάση. Το σύνολο εσόδων του Ομίλου ανήλθε σε 7,06 εκατ. ευρώ, έναντι 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2021. Τα έσοδα παροχής υπηρεσιών (από εκτιμήσεις και διαχείριση ακινήτων) παρουσίασαν αύξηση κατά 20,5% ενώ τα έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων παρουσίασαν αύξηση κατά 7,7%. Τα κέρδη μετά φόρων παρουσίασαν αύξηση κατά 175% για τον Όμιλο και ανήλθαν στο 1,1 εκατ. ευρώ, από 400.000 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2021. Στα τέλη Ιουνίου 2022 το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιελάβανε 24 ακίνητα εκ των οποίων τα 23 βρίσκονταν στην Ελλάδα και 1 ακίνητο στην Βουλγαρία. Η λογιστική αξία του συνόλου των ακινήτων του Ομίλου ανέρχεται σε 55,10 εκατ. ευρώ.