Ευρώπη κατώτερη των περιστάσεων: Διχασμός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τα δυο «στρατόπεδα»

Άγριο παρασκήνιο στην Κομισιόν για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίση - Σε δυο «στρατόπεδα» η Ευρώπη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να αγνοεί την επιθυμία της πλειοψηφίας και να προσπαθεί να κάνει το «χατίρι» της Γερμανίας

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Βαθύς και αγεφύρωτος διχασμός διέπει τις τάξεις της Κομισιόν
AP
5'

Βαθύς και αγεφύρωτος διχασμός διέπει τις τάξεις της Κομισιόν αναφορικά με το φυσικό αέριο και το πλαφόν στις τιμές που ζητούν επίμονα οι «15» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Για ακόμα μια φορά η ευρωπαϊκή «οικογένεια» -σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία- βρίσκεται διαιρεμένη σε δυο βασικά «στρατόπεδα» με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να στηρίζει εμφατικά τις θέσεις της Γερμανίας και των δορυφόρων της.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι άλλωστε και η «φυγή» της προέδρου της Κομισιόν -ώστε να μεταβεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες- από την Αθήνα, ακυρώνοντας στην ουσία το προγραμματισμένο δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος στηρίζει την πρόταση του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο (1/10), στη Σόφια σύμφωνα με tweet του επικεφαλής εκπροσώπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

Σημειώνεται, ότι σήμερα συνέρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, το Συμβούλιο ων υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει λύση στην ενεργειακή κρίση, η οποία μέρα με την μέρα δημιουργεί όλο και πιο αντίξοες συνθήκες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Την πρόταση της Κομισιόν για ανώτατο όριο τιμής στις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου και όχι στις τιμές του φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής, όπως ζητούν 15 χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επανέλαβε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον. Σημειώνεται ότι η χώρα μας, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του το Βερολίνο και άλλες 12 χώρες υποστηρίζουν ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Παράλληλα, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές.

Αν και κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβούλιο Ενέργειας δεν αναμένεται κάποιο απτό αποτέλεσμα, καθώς νέες συζητήσεις αναμένεται να υπάρξουν στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών, που θα συναντηθούν στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, εντούτοις οι «15» είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στην πρότασή τους και να ασκήσουν μεγάλες πίεσεις στην Κομισιόν. Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πλειοψηφία των χωρών-μελών όταν θα συντάξει το νομοθετικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος, βάσει του non-paper που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, η πρόταση για πλαφόν αφορά αποκλειστικά την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου - πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία των χωρών-μελών στο έκτακτο συμβούλιο ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή προτείνει διαπραγμάτευση φθηνότερων τιμών με «αξιόπιστους» προμηθευτές αερίου μέσω αγωγών και με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Προτείνει επίσης την εισαγωγή νέου σημείου αναφοράς για το ΥΦΑ, προκειμένου να αποσυνδεθεί από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) και αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα «προσωρινού» καθορισμού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κατά το υπόδειγμα της Ισπανίας).

Οι 27 υπουργοί θα επιδιώξουν σήμερα την πολιτική συμφωνία σε τρία μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • Επιβολή ανώτατης τιμής (πλαφόν) στις αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για την ηλεκτρική ενέργεια που πουλάνε στις χονδρεμπορικές αγορές. Το πλαφόν θα επιβληθεί σε όλες τις τεχνολογίες, πλην των μονάδων φυσικού αερίου. Η Ελλάδα διεκδικεί να μείνει αμετάβλητο το μοντέλο που εφαρμόζει και αφορά και τους ηλεκτροπαραγωγούς αερίου.
  • Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής και με εθελοντικά μέτρα για το σύνολο των ωρών και των καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν φέρεται να προτείνει, μετά από διαπραγματεύσεις με τα κράτη - μέλη, τη μείωση κατά 3% έως 5% σε ώρες αιχμής και κατά 10% με προαιρετικά μέτρα.
  • Επιβολή έκτακτης φορολογίας 33% στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, επιχειρήσεων φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών καυσίμων. Πηγές θέλουν την Κομισιόν να δίνει τη διακριτική ευχέρεια στα κράτη - μέλη να επιλέξουν τη φορολόγηση είτε των κερδών του 2022 είτε εκείνων του 2023.

Σχετικές ειδήσεις:

Πάνω από όλα η Γερμανία - Το «όχι» της φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Δείπνο Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν στη σκιά του «όχι» στο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

«Όχι» της φον ντερ Λάιεν στην πρόταση των «15» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή