Σε αναζήτηση συναινέσεων για το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει ένα τρόπο να προσεγγίσει τα πλαφόν στην τιμή αερίου τα οποία θα μπορούν να αποδεχθούν και τα 27 κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ.

Σε αναζήτηση συναινέσεων για το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
AP
2'

«Καθώς διαφορετικά κράτη-μέλη αναμένουν διαφορετικές λύσεις, η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα που να έχει συνολικά ευρεία στήριξη … Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός για όλα τα κράτη-μέλη», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη σε συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα συζητήσουν το θέμα αυτό.

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει μεταξύ ορισμένων κρατών-μελών η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εμμείνει στην αντίθεσή της στην υιοθέτηση ανωτάτου ορίου τιμής για το φυσικό αέριο, καθώς με βάση το πιο πρόσφατο non-paper που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης, στόχο θα αποτελέσουν μόνο το ρωσικό αέριο και το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, 15 χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– είχαν υπογράψει επιστολή προς την επίτροπο για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ζητώντας να συμπεριληφθεί στην επερχόμενη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτως προελεύσεως.

Παρά τη στάση της Επιτροπής, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα συνεχίσει να είναι το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης, αφού για αρκετές κυβερνήσεις αποτελεί αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των ενεργειακών τιμών.

Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν ότι η Επιτροπή δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει την υπαρκτή πλειοψηφία των 15 κρατών-μελών που υποστήριξαν το μέτρο με την υπογραφή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα αλλαγών στην τελική πρόταση της Κομισιόν.

Σε ενημέρωση των Ευρωπαίων διπλωματών την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κοινοποίησε μέσω της γενικής γραμματέως της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ντίτε ΓιουλΓιοργκενσεν, την απόφασή της να μην προταθεί ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου – γεγονός που δημιούργησε δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών μελών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή