Σεμινάριο για το ελληνικό PSI στο ΔΝΤ, η Orilina Properties και η Βαλκάν Έξπορτ
Σεμινάρια για PSI
Η Ελλάδα θα απασχολήσει ξανά το ΔΝΤ στις 11 Οκτωβρίου, στα πλαίσια σεμιναρίου που θα διοργανωθεί κατά την Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Στο εν λόγω σεμινάριο που θα έχει ως θέμα τις αναδιαρθρώσεις χρεών κεντρικός «σταρ» θα είναι ο Λι Μπουχάιτ, ο διακεκριμένος δικηγόρος, πρώην εταίρος της αμερικανικής Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, ο οποίος σχεδίασε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) το 2012 και ο οποίος επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας. Θα τον πλαισιώνουν η αναπληρώτρια επικεφαλής του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, ο Άξελ Βέμπερ, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) και ο Μάρτιν Γούλφ των Financial Times. Ήδη το εν λόγω σεμινάριο έχει χαρακτηριστεί ως το «hot event» της Συνόδου του ΔΝΤ. Γιατί ; Οι διαρκείς αυξήσεις επιτοκίων, η ενίσχυση του δολαρίου και η ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη, έχουν αυξήσεις τους κίνδυνους για μια συστημική κρίση δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου οι συμβουλές για τη λειτουργία μηχανισμών αναδιάρθρωσης χρέους (σαν εκείνο που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα το 2012) είναι για πολλά κράτη πολύτιμες.
Η Orilina Properties
Σε ενδοομιλικές ανακατατάξεις προχώρησε προσφάτως η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ. Η Orilina λειτουργεί στην Ελλάδα από τα τέλη του 2018 και ήδη έχει προβεί σε αγορές επαγγελματικών ακινήτων αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΕΑΠ ανήκει εξ ολοκλήρου στην OPH Investments LP, η οποία ελέγχεται από την Brevan Howard, έναν όμιλο που διαχειρίζεται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για θεσμικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Χθες ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Orilina Αγορά και Εκμετάλλευση Ακινήτων Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία είναι ιδιοκτήτης ακινήτων στη Βόρειο Ελλάδα από την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ. Ωστόσο, αυτό έγινε για λόγους εσωτερικής οργάνωσης. Να σημειωθεί πως ο Όμιλος της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ δεν έχει συνάψει συμβάσεις δανεισμού και η δραστηριότητά του στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ίδια κεφάλαια. Διαθέτει δε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με το υπόλοιπο των διαθεσίμων κεφαλαίων σε λογαριασμούς όψεως να υπερβαίνει τα 32 εκατ. ευρώ.
Το πράσινο ομόλογο
Ο στόχος έκδοσης «πράσινου» ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο εντός του 2022 δεν επετεύχθη και πλέον η όλη προσπάθεια μετατίθεται για το 2023. Όπως αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2023, «αναλόγως των συνθηκών των αγορών, κατά το νέο έτος θα επιχειρηθεί και έκδοση ελληνικών κρατικών χρεογράφων με προσανατολισμό των δανειακών τους προσόδων στην «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη, με στόχο την επέκταση της επενδυτικής βάσης και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές». Τα εμπόδια ωστόσο στην έκδοση πράσινου ομολόγου είναι δύο. Αφενός οι χρηματοοικονομικές συνθήκες και το ακριβό κόστος δανεισμού. Αφετέρου η αδυναμία εξεύρεσης έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το «πράσινο» ομόλογο. Εάν τα εμπόδια αυτά ξεπερασθούν η έκδοση θα υλοποιηθεί.
Η Βαλκάν Έξπορτ
Στο σφυρί βγαίνουν σήμερα ακίνητα της πρώην ιστορικής βιομηχανίας ξύλου Βαλκάν Έξπορτ, της οικογενείας Εμφιετζόγλου στην Νέα Αγχίαλο της Θεσσαλονίκης. Ο πλειστηριασμός αφορά σε πέντε συνολικά ακίνητα. Μια έκταση επιφάνειας 168.577,05 τ.μ. με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει τεθεί στα 2,8 εκατ. ευρώ, ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 139.606,30 τ.μ., στο οποίο εντοπίζονται οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,45 εκατ. ευρώ, μια έκταση επιφάνειας 40.831,56 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τις 550.000 ευρώ, μια έκταση επιφάνειας 6.005,18 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τις 80.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με τιμή εκκίνησης τα 4.000 ευρώ. Οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται από την Cepal, στρέφονται εναντίον της Βαλκάν Αναπτυξιακή Ακινήτων, η οποία εδρεύει στο Μαρούσι και παραμένει μέχρι σήμερα ενεργή.