Σε ιστορικό ρεκόρ το χρέος των ΗΠΑ - Ξεπέρασε τα 31 τρισ. δολάρια

Το χρέος των ΗΠΑ υπερέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της τα 31 τρισ. δολ. και αποτελεί ένα είδος δυσοίωνου οροσήμου, σε μια στιγμή που φαίνεται να επιδεινώνεται μακροπρόθεσμα η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος δανεισμού και μαζί του παίρνει την ανιούσα και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.
AP

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, είχαν θεωρηθεί βιώσιμα και διαχειρίσιμα από πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έφθασε ο δανεισμός των ΗΠΑ, όταν η υπερδύναμη χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει μέτρα κατά της ύφεσης της πανδημίας. Τώρα, όμως, που η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει διαρκώς το κόστος δανεισμού για να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού, τα υψηλά επιτόκια καθιστούν πολύ πιο δαπανηρό το υψηλό χρέος της Αμερικής. Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα ο Μάικλ Πέτερσον, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Peter G. Peterson, τόνισε πως «οι φόβοι για την ανοδική πορεία του χρέους μας αρχίζουν να γίνονται ανάγλυφοι, καθώς αυξάνεται το χρέος μας, ενώ παράλληλα αυξάνονται και τα επιτόκιά μας». Ο ίδιος τονίζει πως «πολλοί άνθρωποι αδιαφορούσαν για την αύξηση του χρέους εν μέρει και επειδή ήσαν τόσο χαμηλά τα επιτόκια».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Peter G. Peterson, τα σημερινά υψηλά επιτόκια ενδέχεται να προσθέσουν 1 τρισ. δολ. στο ύψος των τόκων που θα καταβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις πληρωμές του χρέους της. Το ποσό αυτό θα προστεθεί δηλαδή στο ήδη ιλιγγιώδες κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, που ανέρχεται σε 8,1 τρισ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου. Το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά μάλιστα πως αν τα επιτόκια του δημοσίου χρέους αυξηθούν τόσο ώστε να υπερβούν κατά μία εκατοστιαία μονάδα το επίπεδο των επιτοκίων βάσει των οποίων κάνει τους υπολογισμούς του, τότε οι δαπάνες της Ουάσιγκτον για τους τόκους του χρέους ενδέχεται το 2029 να υπερβούν τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Κι αυτό γιατί το δημόσιο χρέος δεν αποπληρώνεται όπως ένα στεγαστικό δάνειο 30 ετών με σταθερό επιτόκιο. Η κυβέρνηση εκδίδει διαρκώς νέο χρέος, που σημαίνει ότι το κόστος του δανεισμού της αυξάνεται ή μειώνεται ακολουθώντας τα επίπεδα των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Η Fed είχε μειώσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα στη διάρκεια των πρώτων κυμάτων της πανδημίας, αλλά στη διάρκεια του έτους τα αυξάνει σταθερά. Τώρα τα επιτόκια του δολαρίου κυμαίνονται από 3% έως 3,25% και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, πρόκειται να φτάσουν στο 4,6% μέχρι τα τέλη του έτους.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού έχει προειδοποιήσει προ καιρού για τους κινδύνους που εγκυμονεί το αυξανόμενο χρέος της υπερδύναμης και έχει επισημάνει πως υπάρχει κίνδυνος να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης για αποπληρωμή του χρέους της. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, αυτού του είδους η ανησυχία θα μπορούσε «να οδηγήσει τα επιτόκια σε απότομη άνοδο και τον πληθωρισμό σε ανεξέλεγκτη επιτάχυνση». Και στο μεταξύ η εκτόξευση του χρέους πάνω από τα 31 τρισ. δολ. αποτελεί πρόβλημα για τον πρόεδρο Μπάιντεν, που είχε υποσχεθεί πως θα επιτύχει ένα είδος δημοσιονομικής εξυγίανσης της υπερδύναμης και θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά ένα τρισ. δολ. σε χρονικό ορίζοντα μιας δεκαετίας.