Φυσικό αέριο: Τι προβλέπει το σχέδιο της Ελλάδας και άλλων κρατών για το πλαφόν – Πώς θα λειτουργεί
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση.
Ουσιαστικά, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός ευέλικτου αλλά σε αρκετά υψηλά επίπεδα πλαφόν, προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον από τους προμηθευτές και να μην υπάρχει πρόβλημα στα επίπεδα προσφοράς, προστατεύοντας ταυτόχρονα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα γίνεται αναφορά στην πιθανότητα οι συναλλαγές να γίνονται σε ακόμη πιο υψηλές τιμές, από αυτές που ορίζει ο «διάδρομος», αν αυτό συμφωνηθεί και κριθεί απαραίτητο, ώστε να προσελκυστούν προμηθευτές και να μην υπάρχει ζήτημα επάρκειας.
Παράλληλα το εν λόγω σχέδιο με βάση τα όσα αναφέρει το Reuters δεν έχει σκοπό να συμπιέσει τις τιμές σε ένα τεχνητά χαμηλό επίπεδο, ενώ θα ισχύει σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, καλύπτοντας όλους τους προμηθευτές και για όλες τις χρήσεις.
Το σχέδιο για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται επί τάπητος στην άτυπη Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Πράγα, με την Ελλάδα και άλλες 15 χώρες να έχουν προσυπογράψει επιστολή-αίτημα προς την Κομισιόν.
Κι ενώ αρχικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε απορρίψει την πρόταση, οι επικρίσεις που δέχθηκε από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες, την ανάγκασαν να αναδιπλωθεί και να αποστείλει επιστολή της προς τους «27» πριν τη Σύνοδο, δίνοντας το πράσινο φως για την εφαρμογή του μέτρου υπό όρους. Οι όροι αυτοί έχουν να κάνουν με την παροχή απαραίτητων διασφαλίσεων πως το πλαφόν δεν θα οδηγήσει σε ελλείψεις και προβλήματα επάρκειας. Σημειώνεται πως την αντίθεσή της στην επιβολή πλαφόν έχει εκφράσει η Γερμανία και οι δορυφόροι της (Ολλανδία, Αυστρία). Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία ανακοίνωσε ένα εθνικό σχέδιο 200 δισ. ευρώ για την προστασία της οικονομίας της από την αύξηση των τιμών της ενέργειας προκάλεσε επικρίσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για αθέμιτο ανταγωνισμό και κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, καθώς πολυάριθμα κράτη δεν είναι σε θέση να αποδεσμεύσουν τέτοια ποσά για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους.
Πάντως ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε «να πείσει» τους άλλους Ευρωπαίους -και συνεπώς να υπερβεί μερικές από τις γερμανικές αντιρρήσεις- σχετικά με ένα μηχανισμό καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικού. «Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια μιας συνόδου επιχειρηματιών που οργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων. «Θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους», «το αργότερο» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε. «Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου θα θέσουμε ανώτατο όριο στο αέριο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ηλεκτρικό», κάτι που «θα επιτρέψει να μειωθεί» η «τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού», τόνισε.