Γιατί το ΔΝΤ βλέπει σκοτεινές προοπτικές για τη διεθνή οικονομία
Εν αναμονή των ετήσιων συνόδων του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κ. Γκεοργκίεβα προειδοποίησε πως η παγκόσμια οικονομία θα δίνει την αίσθηση της ύφεσης μέσα στο επόμενο έτος.
Προσέθεσε πως το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα γνωρίσει τουλάχιστον δύο τρίμηνα συρρίκνωσης και εξήγησε ότι ο συνδυασμός μείωσης των εισοδημάτων και αύξησης των τιμών θα προκαλεί και στις άλλες χώρες την εντύπωση ότι είναι σε ύφεση.
Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σκοτεινιάζουν λόγω των σοκ από τον συνδυασμό των αλλεπάλληλων κρίσεων που γνώρισε η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την κλιματική κρίση, αλλά και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. «Βιώνουμε μια ριζική μετατόπιση στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικά προβλέψιμο σε έναν κόσμο πολύ πιο ασταθή και ευάλωτο, με μεγαλύτερη αβεβαιότητα, πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες οικονομικές ανατροπές, γεωπολιτικές εντάσεις και πιο συχνές και οδυνηρές φυσικές καταστροφές», ανέφερε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.
Η κ. Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι η μέχρι πρότινος κατάσταση των πραγμάτων σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, κύρια στοιχεία της οποίας ήταν τα χαμηλά επιτόκια και ο χαμηλός πληθωρισμός, δίνει τώρα τη θέση της σε μια νέα πραγματικότητα στην οποία κάθε χώρα μπορεί να βγει εκτός τροχιάς πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο συχνά. Κάλεσε πάντως τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τη στροφή σε περιοριστική πολιτική, για να ανακόψουν τον πληθωρισμό. Σημείωσε ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, επιβραδύνονται όλες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ζήτηση για εξαγωγές από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η ίδια ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να συρρικνωθεί συνολικά κατά 4 τρισ. δολάρια από σήμερα έως το 2026. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ακόμη και αν έχουμε ανάπτυξη, θα την αισθανόμαστε σαν ύφεση, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών».