Η Μυτιληναίος και η Imerys, οι καταγγελίες για την προτεραιότητα σύνδεσης στις ΑΠΕ και η Grecan

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Μυτιληναίος κατά Imerys

Εξακολουθεί να τελεί σε εκκρεμότητα η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταγγελία της εταιρείας Μυτιληναίος για καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της Imerys Βωξίτες. Η ακρόαση στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ολοκληρωθεί (Ιούνιος 2021) και τους τελευταίους -πολλούς- μήνες αναμένεται η απόφαση. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέστειλε επιστολή στην Imerys Βωξίτες από την 18/2/2022 και ζήτησε και έλαβε στοιχεία, ως προς το αίτημα της εταιρείας για «αδυναμία πληρωμής» πιθανού προστίμου, ένδειξη ότι η εποπτική Αρχή έχει διαπιστώσει κάποια παράβαση (άγνωστο όμως ποια) και αξιολογεί το ύψος του πιθανού προστίμου, που θα επιβάλει.

Περιμένοντας την απόφαση

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ειδικό βάρος για ακόμη ένα λόγο. Η Μυτιληναίος και η Imerys Βωξίτες έχουν αστική αντιδικία. Για τις παραδόσεις βωξίτη εντός του 2020 και τους πρώτους μήνες 2021 η Μυτιληναίος αποπλήρωνε μερικώς τα εκδοθέντα τιμολόγια επί τη βάση της τιμής του 2019, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές του 2020 είναι καταχρηστικά υψηλές. Το ίδιο συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες στη χρήση 2021 οπότε δεν πλήρωνε τη διαφορά τιμής μεταξύ 2019 και 2021. Εντός του 2021 και λόγω της εκκρεμούς απαίτησης, η Imerys Βωξίτες αποφάσισε να διακόψει την προμήθεια βωξίτη στην Μυτιληναίος. Με απόφαση δικαστηρίου έπειτα από αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε εναντίον της Imerys Βωξίτες, διετάχθει προσωρινώς η συνέχιση προμήθειας βωξίτη σε τιμή χαμηλότερη από τις καθορισμένες τιμές της εταιρείας και συγκεκριμένα στην τιμή που ίσχυε για το έτος 2019. Η Imerys Βωξίτες με τη σειρά της άσκησε αγωγή κατά της Μυτιληναίος απαιτώντας την είσπραξη του συνολικού ποσού της απαίτησης που εκκρεμούσε. Οι παραπάνω δύο αγωγές συνδικάστηκαν τον Ιανουάριο 2022 και αναμένεται ακόμη η έκδοση απόφασης. Έτσι, δεν είναι εφικτό ακόμη να αξιολογηθεί πως η ως άνω υπόθεση ενώπιον Επιτροπής Ανταγωνισμού θα επηρεάσει την αστική αντιδικία, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί ποια παράβαση μπορεί να καταλογισθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Βροχή καταγγελιών

Πληθαίνουν οι οχλήσεις στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος προτεραιότητας σύνδεσης στο δίκτυο για έργα ΑΠΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας για την χορήγηση οριστικών προφορών σύνδεσης (ΟΠΣ) για έργα ΑΠΕ πλήττει άμεσα την πλειοψηφία των παραγωγών ενέργειας φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, των οποίων τα έργα αναμένονταν να διασυνδεθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, η αρχή της χρονικής προτεραιότητας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην αξιοποίηση του ηλεκτρικού χώρου, και η κατάργησή της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ, η οποία είχε προτείνει έναν διαφορετικό και διαφανή τρόπο, τελικά αποσκοπεί στο να δοθεί η προτεραιότητα αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένους επενδυτές, με φωτογραφικές ρυθμίσεις, και να μπλοκάρει’ ώριμες επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, με την επίμαχη και αμφιλεγόμενη απόφαση καταπατούνται οι αρχές της ισότητας, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, της διαφάνειας και του δικαίου ανταγωνισμού και απότοκο της απόφασης αυτής είναι η αύξηση του πλήθους αιτήσεων ακύρωσης. Και όντως οι ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνονται να αντιλαμβάνονται πως δεν μπορεί να τίθενται ανομοιογενώς εντελώς αυθαίρετοι όροι που να αφορούν ορισμένες ομάδες μόνο. Όπως αναγνωρίζουν, είναι προβληματικό ότι με την επίμαχη απόφαση δίνονται περίπου 13 GW σε πολύ περιορισμένο αριθμό επενδυτών και μένουν εκτός επενδύσεις που έχουν σειρά με βάση την ημερομηνία ωρίμανσης των έργων. Εφόσον η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού κινηθούν τελικώς συνδυασμένα εναντίον της υπουργικής απόφασης για τους όρους σύνδεσης, τότε θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα.

Η Grecan Νatural Μedicine

Στη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας διάρκειας δέκα ετών για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού αποκλειστικά για εξαγωγή, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης προς την εταιρεία Grecan Νatural Μedicine. Η εν λόγω άδεια αφορά στην παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης εντός ενιαίας έκτασης 9,5 στρεμμάτων στο Κιλκίς. Το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του πρότυπου εργοστασίου φαρμακευτικής κάνναβης με εγκαταστάσεις μεταποίησης 1.200 τ.μ. και θερμοκήπια 4.750 στρεμμάτων καθαρά και 6.500 συνολικά. Η συνολική επένδυση αναμένετε να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ και θα απασχολεί μόνιμα πάνω από 40 άτομα. Η Grecan Νatural Μedicine ανήκει στην Swedish Systems Security ΜΟΝ.Ε.Π.Ε., εταιρεία που το 2021 είχε κύκλο εργασιών 3,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 276 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο ορκωτός της Swedish Systems Security τον Ιούλιο του 2022 κατήρτισε τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δίδοντας γνώμη με επιφύλαξή για μια σειρά λογιστικών εγγραφών.