Βάζουν «λουκέτα» τα αρτοποιεία λόγω εκτίναξης του κόστους παραγωγής
Πάνω από 200 αρτοποιεία έχουν βάλει «λουκέτο» τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, η οποία αύριο θα παραχωρήσει σχετική συνέντευξη Τύπου.
Στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει περί τα 10 αρτοποιεία, στην Αθήνα 20-30 και αρκετά ακόμη σε όλες τις άλλες πόλεις. Αιτία, το ενεργειακό κόστος αλλά και η αύξηση της τιμής των αλεύρων και άλλων πρώτων και δεύτερων υλών, από το φοινικέλαιο έως τα υλικά συσκευασίας.
Ο αριθμός, μπροστά στο πλήθος των παραδοσιακών αρτοποιείων σε όλη τη χώρα, είναι μικρός. Δείχνει όμως ότι υπάρχει δυστυχώς μια αρνητική τάση και μάλιστα σε έναν κλάδο που τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποίησε σε μεγάλο βαθμό σημαντικές επενδύσεις.
Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά σχεδόν 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία –χώρες που είναι και οι δύο σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων– συνεχίζει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και να επιταχύνει τον πληθωρισμό.
Η τιμή του σταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν λόγω του πολέμου διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο.
Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).