Η Παγκρήτια Τράπεζα, Help Greek Startups και ο λογαριασμός της ΕΤΕΒΑ
Η Παγκρήτια Τράπεζα
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Παγκρήτια Τράπεζα έδωσαν και τα επιμελητήρια της Κρήτης, στα πλαίσια της την αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που ολοκληρώνεται σήμερα. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου αποφάσισε να μετέχει στη διαδικασία με 15.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 12.000 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας 1,25 ευρώ έκαστο. Το Επιμελητήριο Λασιθίου θα μετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας με 5.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 4.000 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας 1,25 ευρώ έκαστο. Αν και τα ποσά αυτά είναι συμβολικά δείχνουν το πως η τοπική κοινωνία της Κρήτης αγκαλιάζει το εγχείρημα. Κατά πληροφορίες, θετική ανταπόκριση έδειξαν και θεσμικοί επενδυτές που πιστεύουν στο μέλλον της τράπεζας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της και στην πανελλαδική της επέκταση.
Help Greek Startups
Τον κίνδυνο να μην εκταμιευτεί το σύνολο του ποσού που έχει διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση στις εγχώριες startups για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, εντοπίζει μία νέα πρωτοβουλία στο χώρο του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία ονομάζεται Help Greek Startups και αυτό που υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τους εκτιμήσεις τους, από τα 34 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στον δεύτερο κύκλο της δράσης «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19» θα εκταμιευτούν μόνο τα 12,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα 21,5 εκατ. ευρώ να μείνουν αδιάθετα. Ο λόγος είναι πως η πρόσκληση θέτει όριο τις 100.000 ευρώ που μπορεί να πάρει μία επιχείρηση. Στον πρώτο κύκλο διετέθησαν 26 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ανθρώπων της Help Greek Startups, οι υπόλοιπες startups που είναι ενταγμένες στο μητρώο του Elevate Greece δεν είναι αρκετές σε αριθμό για να καλύψουν τα 34 εκατ. ευρώ. Τι προτείνουν; Να υπάρξει μία αύξηση της ενίσχυσης από τις 100.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, η οποία θα δώσει σημαντική ανάσα σε πολλές startups που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Μέχρι τώρα, 72 startups έχουν υπογράψει το σχετικό ψήφισμα και μένει να δούμε αν αυτό θα είναι αρκετό για να υπάρξει τροποποίηση της δράσης.
Ο λογαριασμός της ΕΤΕΒΑ
Μετά από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες έκλεισε ο λογαριασμός που διατηρούσε το Ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο καταβάλλονταν τα έσοδα για την κάλυψη συναλλαγματικού κινδύνου της Εθνικής Τράπεζας Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΕΒΑ) για δάνεια που είχε λάβει από την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW). Κανονικά ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός (Νο 2342210), θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και 20 χρόνια, ωστόσο η κρατική αδιαφορία τον άφηνε σε εκκρεμότητα. Για όσους δεν το γνωρίζουν η ΕΤΕΒΑ ιδρύθηκε στα τέλη του 1963 µε πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, επί διοικήσεως Δημητρίου Χέλμη, με σύμβουλο τον μετέπειτα διοικητή της ΕΤΕ Τίμο Χριστοδούλου, σε συνεργασία µε μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς της Ευρώπης και της Αμερικής, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη Διοίκησή της επί 23 χρόνια. Βασικοί χρηματοδότες στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ΕΤΕΒΑ ήταν η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στη διάρκεια των ετών, η εξασφάλιση επαρκών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των εργασιών της επιτεύχθηκε µέσω της σύναψης σειράς μακροπροθέσμων δανείων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότερα, τα δύο τρίτα σχεδόν του εξωτερικού δανεισμού της προερχόταν από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και από τράπεζες, όπως η IBRD, η προαναφερόμενη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα Kreditanstalt fur Wiederaufbau και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Μετά την εισαγωγή του θεσμού των τραπεζικών ομολόγων στα μέσα της δεκαετίας του 1970, δόθηκε στην ΕΤΕΒΑ η δυνατότητα να απευθυνθεί στο αποταµιευτικό κοινό, αποκτώντας αυτοτέλεια στην άντληση κεφαλαίων από το εσωτερικό. Η Επενδυτική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως απορροφήθηκε το 2002 από την Εθνική Τράπεζα, σε μια περίοδο που η υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα είχε δημιουργήσει εντελώς διαφορετικά δεδομένα.
Οι Δήμαρχοι και οι αγριόχοιροι
Αυξημένες υποχρεώσεις για τους Δήμους Εκάλης, Δροσιάς, Διονύσου, Αγίου Στεφάνου, Κηφισιάς και Μαραθώνα προκαλεί απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, που προσδιορίζει το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα που έχουν κατακλείσει τα τελευταία χρόνια τις εν λόγω περιοχές των Βορείων Προαστίων. Η απόφαση Αμυρά για τη «μείωση των αλληλεπιδράσεων των αγριόχοιρων με τους ανθρώπους» προβλέπει τη λήψη συνοδευτικών μέτρων από τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς στην περιοχή εφαρμογής του σχεδιασμού. Το βασικό μέτρο αρμοδιότητας των Δήμων είναι η μείωση της τροφικής έλξης των αγριόχοιρων, με την τακτική περισυλλογή των απορριμμάτων, την επισκευή και αντικατάσταση κατεστραμμένων κάδων απορριμμάτων, τη χρήση κάδων απορριμμάτων ασφαλείας από τους ΟΤΑ. Μάλιστα, πλέον απαγορεύεται αυστηρά η παροχή τροφής σε ημίαιμους χοίρους ή αγριόχοιρους στον αστικό, ημιαστικό ή περιαστικό ιστό, με τους προϊσταμένους των Δασικών Υπηρεσιών να έχουν εξουσιοδοτηθεί για την έκδοση δασικών αστυνομικών διατάξεων που απαγορεύει αυστηρά τη χορήγηση τροφής στα είδη της άγριας πανίδας. Ακόμη, οι Δήμοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να στήσουν παγίδες, ώστε να αιχμαλωτίσουν τους αγριόχοιρους και να τους μεταφέρουν στη συνέχεια σε δασικές περιοχές. Αυτό θα γίνει με τις υποδείξεις των αρμόδιων δασικών υπαλλήλων, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στα ενδημικά είδη ή σε άλλα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια οι Δήμαρχοι των προαναφερόμενων περιοχών έχουν βρει τον μπελά τους.