Θα πούμε το ψωμί «ψωμάκι»: Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας αρτοποιών στο Newsbomb.gr
Πάνω από 200 αρτοποιεία έχουν κατεβάσει ρολά από τις αρχές του χρόνου με τα περισσότερα από αυτά να έχουν κλείσει το τελευταίο δίμηνο με τρίμηνο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος μίλησε στο Newsbomb.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αρτοποιοί στην Ελλάδα ειδικότερα τους τελευταίους μήνες με την αύξηση των ενεργειακών κοστών.
«Τα αυξημένα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας σε υπερδιπλάσια και υπερτριπλάσια τιμή, το φυσικό αέριο και οι πρώτες ύλες», είναι ένας από τους λόγους που πολλοί επιχειρηματίες δυσκολεύονται να κρατήσουν ανοιχτούς τους φούρνους τους.
Σημειώνεται ότι «Ο λόγος που πολλοί φούρνοι έκλεισαν ήταν έπειτα από λογαριασμούς ύψους πάνω από 3000€ σε ρεύμα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο» με συνέπεια να μην μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν.
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο «Ακόμα περισσότερο ανησυχητικό ότι υπάρχει ένα ποσοστό 10% με 15% που συσσωρεύει ζημιές και σε ένα χρόνο κινδυνεύουν να κλείσουν αν δεν υπάρξει σημαντική παρέμβαση της πολιτείας.»
Τα αιτήματα των αρτοποιών προς την πολιτεία είναι τα εξής:
- Αύξηση επιδότησης στα αρτοποιεία
- Μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 6%
- Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου
- Μεγαλύτερη επιδότηση στο φυσικό αέριο
Ο κλάδος αρτοποιών περιλαμβάνει 14.400 βιοτεχνικά αρτοποιεία που απασχολούν 80.000 άμεσα εργαζόμενους και 70.000 έμμεσα εργαζόμενους, ενώ κάθε αρτοποιείο δημιουργεί δικό του κοινωνικό περίγυρο σε κάθε γειτονιά.
Μιλώντας με αριθμούς για το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος, το τελευταίο τρίμηνο στην Αττική από τα 2.500 αρτοποιεία έχουν κλείσει τα 30, στη Θεσσαλονίκη 20 από τα 700, ενώ και στη Θεσσαλία 10 αρτοποιεία από τα 800 έκλεισαν οριστικά.
Αυξήσεις στο ψωμί
Εκτός των αυξήσεων στα ενεργειακά μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται και στην αύξηση των σιτηρών από την ημέρα που ξεκίνησε ο Πόλεμος στην Ουκρανία και σταμάτησαν οι εισαγωγές.
Ο πληθωρισμού κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,9% έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ παρατηρήθηκε αύξηση 13,5% στην κατηγορία Διατροφή, όπου περιλαμβάνεται και το ψωμί.
Διαβάστε επίσης:
Έρχονται νέες αυξήσεις στο ψωμί – Δυσθεώρητα τα κόστη για τους αρτοποιούς
Βάζουν «λουκέτα» τα αρτοποιεία λόγω εκτίναξης του κόστους παραγωγής
Η ακρίβεια στο «κόκκινο» σε αρτοποιία, λαϊκές αγορές, βενζινάδικα - Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση