Το υψηλό κόστος παραγωγής φρενάρει τη μείωση της ανεργίας
Ενδεικτικά, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 περιορίστηκε στο 12,4%, από 15,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, μείωση που αποτελεί την ισχυρότερη στην ευρωζώνη. Η μείωση της ανεργίας προήλθε κυρίως από την αύξηση της απασχόλησης στους κλάδους του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της μεταποίησης, ενώ περιορίστηκε και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (-2,9%).
Κατά τα επόμενα τρίμηνα του 2022 και του 2023, αναμένεται μια εξασθένηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως λόγω της ασθενέστερης παραγωγής σε τομείς που επηρεάζονται από το υψηλό κόστος των παραγωγικών συντελεστών καθώς και μιας πιθανής εξασθένιση της ζήτησης μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, κυρίως λόγω πληθωρισμού και υψηλότερου κόστους δανεισμού των νοικοκυριών.
Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, τον Αύγουστο καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο 20ετίας στην απασχόληση, με απώλεια 32.966 θέσεων εργασίας σε σχέση με τις 9.875 θέσεις που είχαν χαθεί πέρυσι κατά τον ίδιο μήνα.
Επίσης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία Ερευνών Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, κατά το τρίμηνο Απριλίου -Ιουνίου του 2022 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφεται ήπια επιδείνωση ως προς τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της απασχόλησης σε όλους τους τομείς πλην των υπηρεσιών που οι προβλέψεις ενισχύθηκαν οριακά.
Ωστόσο, οι προγραμματισμένοι διορισμοί στο δημόσιο τομέα, καθώς και η μεγαλύτερη συμβολή του τελευταίου στην επενδυτική δραστηριότητα (διεύρυνση ΠΔΕ, Ταμείο Ανάκαμψης), ίσως αντισταθμίσει όσες θέσεις εργασίας χαθούν στους άλλους κλάδους της παραγωγής.
Συνεκτιμώντας τις παραπάνω επιδράσεις στην αγορά εργασίας, το ποσοστό ανεργίας το 2022 αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή του 12,3%. Σε ό,τι αφορά στο 2023, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 11,5%.