Ο σύμβουλος και η Siemens, η Θερμαϊκή Οδός και ο έλεγχος των 109 μηνών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο σύμβουλος και η Siemens, η Θερμαϊκή Οδός και ο έλεγχος των 109 μηνών
4'

Ανοικτές πληγές

Οι κακές γλώσσες μας τα πρόλαβαν. Λίγο καιρό μετά την απόφαση του Εφετείου που έκρινε αθώους λόγω παραγραφής τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου Siemens, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τοποθέτησε ως άμισθο σύμβουλό του, έναν φίλο του, που είχε όμως αρνητικά πρωταγωνιστήσει σε σκέλος της εν λόγω υπόθεσης. Πρόκειται για τον Λεωνίδα Δραγουμάνο, ο οποίος το καλοκαίρι του 2008 είχε αναγκασθεί σε παραίτηση από το γραφείο της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, διότι το όνομα του αναγραφόταν σε τιμολόγια της Siemens που αφορούσαν σε προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τα οποία δεν είχαν πληρωθεί . Εν μέσω του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει τότε για τα φερόμενα ως «δώρα» της Siemens στην οικογένεια Μητσοτάκη ο Λεωνίδας Δραγουμάνος είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την «αμέλεια» πληρωμής των τιμολογίων. Μετά από 15 χρόνια, ο οικονομολόγος κ. Δραγουμάνος ανέλαβε με απόφαση του Θόδωρου Σκυλακάκη για χρονικό διάστημα 9 μηνών καθήκοντα ειδικού συμβούλου σε θέματα παρακολούθησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η απόφαση τοποθέτησής του μιλά για «εθελοντική υπηρεσία, χωρίς αξίωση μισθού, αποζημίωσης ή άλλης οικονομικής απολαβής, εκτός των οδοιπορικών του». Καλές οι προθέσεις, αλλά όπως φάνηκε τις τελευταίες εβδομάδες, οι πληγές του παρελθόντος δεν έχουν ακόμη επουλωθεί και η κοινωνία δεν έχει ξεχάσει την υπόθεση Siemens.

Η Θερμαϊκή Οδός

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπόθεση της αποζημίωσης της κοινοπραξίας Θερμαϊκή Οδός, η οποία τον Οκτώβριο του 2006 είχε αναλάβει το έργο της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας Θεσσαλονίκης, το οποίο ακυρώθηκε λίγο αργότερα με υπαιτιότητα του Δημοσίου. Η Θερμαϊκή Οδός στην οποία συμμετείχε η ΑΚΤΩΡ, η Arhirodon και η ολλανδική Boskalis είχε καταγγείλει τη σύμβαση τον Ιούλιο του 2009 και από τότε είχε κερδίσει σειρά δικαστικών αποφάσεων. Έτσι, στο τέλος του 2021 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναγκάσθηκε να συμφωνήσει με την Θερμαϊκή Οδός επί μιας συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς που προβλέπει την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση αποζημίωσης ύψους 85 εκατ. ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δρομολογεί την καταβολή του ποσού αυτού, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Προς το σκοπό αυτό κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή σύμφωνα με την οποία «ποσά καταβλητέα δυνάμει εκτελεστών δικαστικών ή διαιτητικών αποφάσεων ή γνωμοδοτήσεων της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορούν σε δαπάνες αποζημίωσης μετά τόκων και εξόδων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης του έργου της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης, το οποίο κυρώθηκε με τον ν. 3535/2007 (Α' 41), δύναται να βαρύνουν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών». Με τη ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας θα ανοίξει ο δρόμος για να εκταμιευτούν τα 85 εκατ. ευρώ.

Εκκρεμής έλεγχος

Το ημερολόγιο έγραφε 21 Μαΐου 2013, όταν ο τότε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Αρεοπαγίτης ε.τ. Λέανδρος Ρακιντζής ζητούσε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να προχωρήσει στη διενέργεια διαχειριστικού-οικονομικού ελέγχου στο φορέα Μονομετοχική Αξιοποίησης Ακίνητων Δήμου Ζωγράφου, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα αναψυκτήρια και τα parking του Δήμου. Ο Λέανδρος Ρακιντζής ως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ήταν σχολαστικός και τεκμηριωμένος, οπότε το αίτημα του δεν θα είχε γίνει δίχως λόγο. Τί έγινε όμως με τον έλεγχο αυτό; Ο προγραμματισμός του εγκρίθηκε μόλις προ ολίγων εβδομάδων! Ναι, όπως το διαβάζετε. 9 χρόνια μετά ή με 109 ολόκληρους μήνες καθυστέρηση. Το γιατί δεν το ξέρουμε. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική ευρύτερων παθογενειών και προβλημάτων και όχι απαραίτητα μόνο των αδυναμιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων. Αυτό που ξέρουμε είναι πως μετά από τόσο μεγάλο διάστημα τα όποια ενδεχομένως κακώς κείμενα στη Μονομετοχική Αξιοποίησης Ακίνητων Δήμου Ζωγράφου ή έχουν παραγραφεί ή έχουν θεραπευθεί. Ελπίζουμε να συμβαίνει το δεύτερο….

Επίσκεψη και χαράτσι

Χαράτσι θα επιβάλλει εφεξής το υπουργείο Τουρισμού στις επιχειρήσεις που θέλουν να εξασφαλίσουν σήμα επισκέψιμου οινοποιείου, ζυθοποιείου, ελαιοτριβείου, τυροκομείου, καθώς και σήμα προσβάσιμου τουριστικού προορισμού, προσβάσιμης τουριστικής επιχείρησης και του τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς. Η απόφαση αυτή λήφθηκε διότι η αρμοδιότητα χορήγησης των εν λόγω σημάτων προκάλεσε φόρτο εργασίας στις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, οι οποίες επιβαρύνονται με τον έλεγχο και τη μελέτη των φακέλων. Έτσι, αποφασίσθηκε το επιπρόσθετο γραφειοκρατικό κόστος για τη διοίκηση να περάσει εν μέρει στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μέσω του παράβολου. Το ύψος του παραβόλου θα καθορισθεί με απόφαση του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή