Δέκα συμβουλές για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος
Η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τα νοικοκυριά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους χαμηλότερους δυνατούς λογαριασμούς εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, οι καταναλωτές καλούνται να βρουν απλούς τρόπους ώστε, μέσα στο σπίτι τους και στις καθημερινές τους συνήθειες, να εξοικονομήσουν ενέργεια και να περιορίσουν τις δαπάνες τους σε ρεύμα.
Ακολουθούν δέκα απλές συμβουλές που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε και να μπορέσουμε έτσι να εξοικονομήσουμε ενέργεια, χωρίς να στερηθούμε ό,τι χρειαζόμαστε:
#1 Κλείσιμο των συσκευών όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής
Αποτελεί έναν βασικό κανόνα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς ακόμη και όταν οι συσκευές είναι σε κατάσταση «stand by» συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια. Κλείνουμε τον διακόπτη και βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
#2 Αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών με άλλες πιο αποδοτικές ενεργειακά
Ενδεικτικό είναι ότι με την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων πυρακτώσεως, η κατανάλωση «πέφτει» έως 10-15 φορές και έτσι ακόμη και τα αναμμένα φώτα στα σπίτια επιβαρύνουν σε πολύ μικρότερο βαθμό, τον λογαριασμό του ρεύματος.
#3 Χρησιμοποιούμε τις συσκευές όσο τις χρειαζόμαστε
Ακόμη ένας βασικός κανόνας για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο θερμοσίφωνας που αποτελεί μία από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές, όσο παραμένει «ξεχασμένος» αναμμένος, καταναλώνει ενέργεια.
#4 Έχουμε υπόψη μας ότι η κουζίνα αποτελεί μία ιδιαίτερα ενεργοβόρα συσκευή
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα σταματήσουμε το μαγείρεμα, ωστόσο μπορούμε να κλείσουμε τον φούρνο 10 – 15 λεπτά νωρίτερα καθώς η θερμότητα που υπάρχει, επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας. Παράλληλα φροντίζουμε ώστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας ενώ όπου είναι εφικτό, όταν μαγειρεύουμε, χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
#5 Μειώνουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου
Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ. Σημειώνεται ότι το μοτέρ του ψυγείου δουλεύει κατά το 1/3 της ημέρας καταναλώνοντας ενέργεια.
#6 Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη στις συσκευές
Στο ψυγείο ρυθμίζουμε το σύστημα ψύξης σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Το ίδιο και στον θερμοσίφωνα, τον θερμοστάτη σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το aircodition εάν το αφήνουμε ανοικτό κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι το ρυθμίζουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία ενώ μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
#7 Χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων σε χαμηλότερες θερμοκρασίες
Το πλυντήριο ρούχων, όταν λειτουργεί για πλύσεις σε υψηλές θερμοκρασίες, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Επομένως πλένοντας τα ρούχα μας σε χαμηλότερη θερμοκρασία, εξοικονομούμε ενέργεια.
#8 Ενημερωνόμαστε για την κατανάλωση των μικροσυσκευών
Μπορεί να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγαλύτερες συσκευές, ωστόσο πριν αγοράσουμε μία μικροσυσκευή καλό είναι να ενημερωνόμαστε για την κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ τους.
#9 Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα
Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες σε πόρτες και παράθυρα. Ακόμη και οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.
#10 Ελεύθερα θερμαντικά σώματα και απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται
Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες, ενώ τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα που βρίσκονται κοντά τους.
Φυσικά, το ποσό του τελικού λογαριασμού που θα κληθούμε να καταβάλλουμε όσον αφορά στην ενέργεια του σπιτιού μας δεν εξαρτάται μόνο από τις παραπάνω κινήσεις. Εν τούτοις, ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είμαστε βέβαιοι πως κάνουμε όντως το σωστό.