Η Alkeon Capital Management, η Trastor και η WCM Canna Medica

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Alkeon Capital Management, η Trastor και η WCM Canna Medica
5'

Η Alkeon Capital Management

Η εταιρεία SKYBAY ΙΚΕ την τελευταία τριετία έχει επιδείξει μεγάλη κινητικότητά σε τουριστικές επενδύσεις στη Σαντορίνη. Μάλιστα , προ ημερών υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο επένδυσή της που αφορά στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5 αστέρων , δυναμικότητας 33 δωματίων και 98 κλινών στη θέση Πύργος Σαντορίνης του Δήμου Θήρας. Η εν λόγω επένδυση ύψους 9,3 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί από τον αναπτυξιακό νόμο με φορολογική απαλλαγή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Ποιοι είναι όμως πίσω από την SKYBAY ΙΚΕ; Ιδρυτές της είναι το αμερικανικό fund Alkeon Capital Management, με ποσοστό 90% και το υπόλοιπο 10% το κατέχει ο πατρινός επιχειρηματίας Νίκος Σπαράγγης, ο οποίος είναι και αθλητικός παράγοντας στη Σαντορίνη. Ωστόσο, μέσα στο Σεπτέμβριο 2022 υπήρξαν μέσα σε μια εβδομάδα τρείς μεταβιβάσεις μεριδίων της SKYBAY ΙΚΕ. Αρχικά στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 τα 3.329.700 εταιρικά μερίδια της SKYBAY ΙΚΕ αξίας 33,2 εκατ. ευρώ πέρασαν στον Παναγιώτη Σπαράγγη, αδερφό του Νίκου Σπαράγγη. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 τα εν λόγω 3.329.700 εταιρικά μερίδια μεταβιβάσθηκαν στην αμερικανική εταιρεία Azurelake LLC και τελικά στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 κατέληξαν στην DPS Holdings SCS, η οποία έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με το δίκαιο του Λουξεμβούργου. Η DPS Holdings SCS έχει ως διευθυντή τον George Mykoniatis, ο οποίος από το 2006 είναι Chief Financial Officer, αλλά και μέτοχος της Alkeon Capital Management LLC.

Η WCM Canna Medica

Μια μεγάλη επένδυση στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης είναι στα σκαριά, από την WCM Canna Medica. Η εν λόγω επένδυση έχει ειδικό ενδιαφέρον διότι στα διοικητικά της WCM Canna Medica έχουν εμπλακεί μέτοχοι και στελέχη της Dionic. Πρόκειται για τον Θωμά Ρούμπα, o οποίος διαθέτει το 21% των μετοχών της Dionic και ο οποίος μέχρι και το Φεβρουάριο του 2022 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WCM Canna Medica. Τον κ. Ρούμπα διαδέχθηκε στην ηγεσία της εταιρείας φαρμακευτικής κάνναβης ο Δημήτρης Μακαρίου, άλλοτε Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου της Dionic. Ο κ. Μακαρίου είναι εκείνος που τρέχει αυτή την περίοδο επένδυση της WCM Canna Medica στην Αυλώνα. Πρόκειται για τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας καλλιέργειας, επεξεργασίας, μεταποίησης και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης ετήσιας δυναμικότητας 66,36 τόνων. Η επένδυση αυτή συνολικού ύψους 9,7 εκατ. ευρώ υπάχθηκε προ ημερών στον αναπτυξιακό νόμο και θα επιχορηγηθεί με 2 εκατ. ευρώ.

Η White Mulberry

Η ελληνικών και αραβικών συμφερόντων εταιρεία White Mulberry Development έχει από το 2020 εντάξει στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων την ανάπτυξη δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην παραλία Καλαφάτης στη Μύκονο που θα λειτουργήσουν με τα εμπορικά σήματα της Accor. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή των ξενοδοχείων Raffles Mykonos και Fairmont Mykonos με συνολικά 450 κλίνες, αλλά και 35 αυτόνομες πολυτελείς κατοικίες. Στο πλαίσιο της ίδιας επένδυσης η υπό σύσταση White Mulberry NEWCO IKE, θυγατρική της White Mulberry Development, προχωρεί στην ίδρυση συνεδριακού κέντρου δυναμικότητας 450 συνέδρων. Η επένδυση αυτή θα ανέλθει σε 7,1 εκατ. ευρώ και η εταιρεία την ενέταξε στον αναπτυξιακό νόμο από τον οποίο εξασφάλισε επιχορήγηση 1,9 εκατ. ευρώ.

Αλλεργικοί στις συστάσεις

Τον Οκτώβριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε «σύσταση για την επαγγελματοποίηση του τομέα των δημοσίων συμβάσεων» προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα για την αύξηση του επαγγελματισμού των αναθετουσών αρχών. Ο στόχος της επαγγελματοποίησης των δημόσιων συμβάσεων νοείται με την ευρεία έννοια ότι αντικατοπτρίζει τη συνολική βελτίωση ολόκληρου του φάσματος των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, γνώσεων και πείρας των ατόμων που διαχειρίζονται συμβάσεις ή ασκούν καθήκοντα που συνδέονται με συμβάσεις. Καλύπτει επίσης τα εργαλεία και την υποστήριξη, καθώς και τη θεσμική αρχιτεκτονική της πολιτικής που απαιτούνται ώστε τα εν λόγω άτομα να ασκούν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά και να επιτυγχάνουν αποτελέσματα. Γιατί αναφερόμαστε στην επαγγελματοποίηση του τομέα των δημοσίων συμβάσεων; Διότι έπρεπε να περάσουν έξι χρόνια για να κινήσει η Ελλάδα τις διαδικασίες υιοθέτησης της σύστασης της ΕΕ. Έξι ολόκληρα χρόνια. Έτσι, προ ημερών συστάθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης ομάδα εργασίας με αντικείμενο την ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την αρχιτεκτονική και πολιτική της επαγγελματοποίησης του τομέα δημοσίων συμβάσεων, σε ευθυγράμμιση με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο της επιτροπής θα ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μήνες. Κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα θα εναρμονισθεί με τη σύσταση της ΕΕ το 2024! Με απλά λόγια είμαστε αλλεργικοί στις συστάσεις…

Υπεραξία 65%

Στην πώληση του κτηρίου γραφείων και καταστημάτων στο Χαλάνδρι επί της Λεωφόρου Κηφισίας 194 που στεγάζει μεταξύ άλλων το γνωστό κατάστημα της CRIPE προχώρησε η Trastor. Το ακίνητο συνολικής επιφανείας 1.588,20 τ.μ. πωλήθηκε έναντι συνολικού τιμήματος 2,65 εκατ. ευρώ, δηλαδή προς 1.668 ευρώ το τετραγωνικό. Δεδομένου ότι το ακίνητο είχε αποκτηθεί το 2018 έναντι 1,6 εκατ. ευρώ, η υπεραξία ύψους 65% που κατέγραψε η Trastor θα εγγραφεί στα βιβλία της και συνακόλουθα στα βιβλία της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία ανήκει.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή