Ρεπορτάζ Newsbomb.gr
Καφές: Η συνήθεια του Έλληνα που δεν κόβεται παρά την έκρηξη ακρίβειας
Οι Έλληνες εδώ και χρόνια έχουν πάθος με τον καφέ ωστόσο το κύμα ακρίβειας κάνει τους πολίτες να περιορίσουν μία από τις πιο αγαπημένες τους συνήθειες, αυτή της απόλαυσης ενός καφέ εκτός σπιτιού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr οι καταναλωτές αν και έχουν περιορίσει την αγορά του καφέ φαίνεται ότι δεν είναι μια συνήθεια που «κόβεται» εύκολα και γι' αυτό παραμένουν προσκολλημένοι σε αυτή. Έτσι, τα καφέ της χώρας παραμένουν μέχρι και σήμερα γεμάτα.
Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι έπειτα από μια δεκαετή οικονομική κρίση, δύο χρόνια πανδημίας και έναν χρόνο ανατιμήσεων και ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας, οι Έλληνες αναγκάστηκαν να μειώσουν τα έξοδά τους. Ωστόσο δεν είναι πολλοί εκείνοι που είναι έτοιμοι να κόψουν την συνήθεια του καφέ, είτε φρέντο είτε φραπέ, είτε ελληνικό για τον οποίο πληρώνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα από 2 έως 4,5 ευρώ.
«Καθημερινά παίρνω καφέ απ' έξω, μπορεί την ημέρα να πάρω και τρεις καφέδες. Είναι ένα συνήθειο που είναι αρκετά δύσκολο να κόψουμε», ανέφερε ένας πολίτης στον φακό του Newsbomb.gr.
«Πίνουμε με 2 ευρώ τον καφέ σε take away. Παίρνω κάθε μέρα αλλά δεν κάθομαι σε καφετέρια. Τον έχουμε περιορίσει και θα το περιορίσουμε και άλλο», ανέφερε ένας άλλος καταναλωτής.
«Παίρνω καφέ ανάλογα με το πότε έχω σχολή. Τον έχω περιορίσει λόγω της ακρίβειας. Πριν έπαιρνα πιο συχνά», δήλωσε μια φοιτήτρια.
Όπως ανέφερε ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, αλλάζουν οι συνήθειες των Ελλήνων όσον αφορά το είδος και τον τύπο του καφέ που καταναλώνουν καθημερινά, με τον ελληνικό να «σκαρφαλώνει» στην κορυφή των προτιμήσεων αφήνοντας αρκετά πίσω τον εσπρέσο.
«Έχει σημειωθεί μείωση της κίνησης του κόσμου. Οι πελάτες μας παλιά έπαιρναν 2-3 καφέδες, πλέον παίρνουν ένα και με το ζόρι. Παλαιότερα έπαιρναν καπουτσίνο ή φρέντο εσπρέσο τώρα παίρνουν ελληνικό που είναι πιο οικονομικός.Έχουμε ανεβάσει τις τιμές όπως όλοι, προσπαθούμε, θα δούμε τώρα πως θα πάει τον χειμώνα», ανέφερε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης.
«Εννοείται τον έχω περιορίσει, πριν έπαιρνα κάθε μέρα. Είναι δύσκολα», ανέφερε μια πολίτης στον φακό του Newsbomb.gr.
Μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του καφέ σε όλη την Ευρώπη
Ακριβή συνήθεια φαίνεται πως θα γίνει ο καφές για τους λάτρεις του είδους σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, που υπογραμμίζει το άλμα στην τιμή του προϊόντος, καθώς και την αύξηση του κόστος ζάχαρης και γάλακτος.
«Οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών καθιστούν αυτό το βασικό προϊόν σχεδόν είδος πολυτελείας», ανέφερε η Eurostat, ανακοινώνοντας ότι οι τιμές του καφέ κατά μέσο όρο κατέγραψαν άλμα 16,9% τον Αύγουστο συγκριτικά με το 2021.
Το φρέσκο πλήρες γάλα κοστίζει τώρα 24,3% πιο ακριβά κατά μέσο όρο, ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν 22,2% περισσότερο για φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών, όπως ανέφερε η Eurostat.
Η ζάχαρη από την άλλη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τη μέση τιμή να σημειώνει άλμα 33,4%.
Πόσο κοστίζει ο καφές στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα τον καφέ πλέον τον αγοράζουμε 13,3% ακριβότερα, ενώ η ζάχαρη τον Αύγουστο του 2022 σημείωσε αύξηση 27%.
Σε ό,τι αφορά το γάλα, εκεί παρατηρείται αύξηση της τιμής κατά 17,9% στο πλήρες και 16,7% στο γάλα χαμηλών λιπαρών.
Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Τα στοιχεία της έρευνας αναδεικνύουν αύξηση για τα τέσσερα αυτά προϊόντα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εκτός της Μάλτας, όπου η τιμή του φρέσκου γάλακτος χαμηλών λιπαρών έμεινε αμετάβλητη.
Τις μεγαλυτερες αυξησεις στον καφέ είδαν η Φινλανδία και η Λιθουανία, με αυξήσεις κατά 43,6% και 39,9% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Σουηδία και η Εσθονία.
Η Πολωνία κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην τιμή της ζάχαρης, που αυξήθηκε κατά 109,2% από τον Αύγουστο του 2021.
Τρεις βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια εικόνα της τιμής στον καφέ
Παράλληλα αν και εμφανίζεται μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης καφέ σε σχέση με το 2021, ωστόσο σε σύγκριση με το 2019 η αγορά της εστίασης παραμένει χαμηλότερα σε κατανάλωση. Το 2022 είναι η πρώτη χρονιά χωρίς lockdown, με την αγορά να ενισχύεται σημαντικά από τον τουρισμό, αλλά υπολείπεται ακόμα των επιπέδων προ πανδημίας.
Η μη επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς και το γεγονός ότι η τιμή του καφέ που εισάγουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλή, μάλλον προβλημάτισαν παρά αποτέλεσαν λόγο για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ (1/10).
Τρεις βασικοί παράγοντες επηρεάζουν την παγκόσμια εικόνα της τιμής στον καφέ και κατ’ επέκταση επιδρούν και στην ελληνική αγορά. Ο πρώτος σχετίζεται με την εκδήλωση του περυσινού παγετού στη Βραζιλία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ Arabica παγκοσμίως. Την περίοδο 2020-2021 προήλθε από εκεί το 41% των ποσοτήτων που διοχετεύτηκαν στον πλανήτη. Την περίοδο 2021-2022 το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 34%.Η μείωση της παραγωγής συνεπάγεται την ταυτόχρονη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Επίσης, βασική αιτία που επηρέασε δραστικά την αγορά είναι η διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου τον τελευταίο ένα χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στο 1,21 δολάριο, τον Ιανουάριο του 2022 στο 1,13 δολάριο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα επίπεδα του 0,97 δολαρίου.
Μόνο από τη διαφορά ισοτιμίας, η επίπτωση στην τιμή του καφέ ανέρχεται στο 20%. Γεγονότα που έχουν συντείνει στην αύξηση της τιμής του καφέ είναι η αύξηση του μεταφορικού και του ενεργειακού κόστους, καθώς και του συνόλου των υλικών συσκευασίας.
Την ίδια ώρα στοιχεία της Καθημερινής για τον όγκο πωλήσεων του καφέ που διατίθεται από το ράφι του σούπερ μάρκετ δείχνουν ότι αυτές διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αν και η αγορά ανέμενε υποχώρησή τους, δεδομένης της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και της επιστροφής μεγάλου μέρους των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
Δεν είναι λίγοι προφανώς εκείνοι που προτιμούν πλέον για λόγους περιορισμού των εξόδων να ετοιμάζουν τον καφέ από το σπίτι τους και να τον παίρνουν μαζί στη δουλειά ή να τον ετοιμάζουν στον χώρο εργασίας, από το να αγοράζουν έτοιμο αυτό το δημοφιλές ρόφημα.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι συνολικές πωλήσεις καφέ στα σούπερ μάρκετ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022 ανήλθαν σε 7.400 τόνους, ποσότητα ίδια με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Σχετικές ειδήσεις
Γιατρός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ με το που ξυπνάς
Αν πίνεις καφέ το πρωί, τότε κάνεις ένα τεράστιο λάθος
Ακριβό μου... καφεδάκι: Μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του καφέ σε όλη την Ευρώπη